Tökfesztiválozzunk kertünkben is

hirdetes

Tökfesztiválozzunk kertünkben is!  Hamarosan itt a Halloween, amely hiába egy angolszász ünnep, hazánkban is igen népszerűvé vált az utóbbi években, főként a tökfaragás terén. Nem muszáj minden évben hazacipelnünk a zöldségestől a több 10 kilós faragni való példányokat, amelyek azután otthon szépen kibelezünk, miközben valódi értékét kihajítjuk a szemétbe, mert igenis termeszthetjük őket saját kertünkben is, ugyanis túl nagy szakértelmet nem igényelnek, ellenben könnyen termeszthetőek, nem beszélve arról, hogy látványosak az óriási narancssárga sütőtökök az októberi szinte kihalt veteményeskertben.

 

Ahhoz azonban hogy ne süljünk föl Halloweenre a gyerekeink előtt (vagyis hogy addig ne rothadjon el a belseje) egy kicsit el kell időzítenünk a sütőtök termesztését, vagyis főként a vetési idejét. Mivel azt szeretnénk, hogy októberre érjenek meg (kiválóan eltarthatóak akár 1-2 hónapig is hűvös, száraz helyen), a vetés időpontja május vége-június eleje legyen szabadföldbe, ha pedig palántázzuk, akkor június közepe-vége legyen a meghatározó időpont. Innentől már csak az alapvető termesztési tulajdonságokkal kell tisztában lennünk, vagyis pl. a tökfélék nagyon helyigényesek, vagyis egymástól minimum 1 méterre ültessük őket, a sorban melléjük következő növényt minimum 60 cm-re ültessük.

Vízigényes növények, vagyis kiültetést követően azonnal locsoljuk meg a kis palántákat, ezután minden este alaposan öntözzük be őket, mert a töktermések 90%a vizet tartalmaz, szárazságban nem lesz képes a növény kitermelni ezeket a hatalmas testeket. Napfényigényes, vagyis nehogy félárnyékba vagy árnyékba ültessük őket, mert kifejezetten jól tűrik a tűző Napot, szép egészséges növényekké fejlődnek. Szabadföldi termesztéskor 1-1 lukba 3 magot szórjunk minimum, de ha mind a 3 kikel, akkor sajnos a 2 gyengébbtől el kell búcsúznunk, vagy át kell őket ültetni abba a lukba, amelyikben 1 mag sem kelt ki. Nem szabad őket túl szorosan egymás mellé ültetni, mert egy esetleges betegség esetén a teljes termésünk tönkre mehet, és véletlenül se ültessünk másik tökfélét a szomszédságába (uborka, cukkíni, patisszon, spárgatök, főzőtök, sütőtök, sárgadinnye, görögdinnye) mert hamar kimerülnek a talaj tápanyagai, mivel a tökfélék ugyanazt a tápanyagot veszik ki a talajból. A tököket mindig hosszú szárral szedjük le az indáról, mert úgy tovább marad friss!

 

Sajnos eléggé sokféle betegség megtámadhatja év közben, de ezek mind könnyedén kezelhetőek. Pl. peronoszpórára vagy lisztharmatra szinte biztosan számíthatunk, de ne essünk kétségbe! Lisztharmat ellen alkalmazzunk kén tartalmú szereket (pl. Neviként), peronoszpóra ellen pedig réz tartalmú szereket (Pl. Bordói lé, Rézoxiklorid vagy Champion). Kártevők közül a levéltetvekre, drótférgekre, pajorokra és a karimapoloskára számíthatunk, mint leselkedő veszélyre. A karimás poloskák a tök indáinak az első számú kártevői, de könnyedén kicselezhetőek egy jó társnövénnyel (macskamenta, retek, bojtfű, körömvirág, petúnia, menta).

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
13 − egy =