Titanopsis primosii – a Mészkővirág

hirdetes

Titanopsis primosii – a Mészkővirág

A szukkulens növények egyik legizgalmasabban kinéző példánya a Titanopsis primosii, magyar neve hivatalosan nincs neki, de kavicsra emlékeztető formája miatt leginkább a kővirág vagy kavicsnövény címszóval szokták megnevezni. Dél –Afrika száraz területeiről származik, könnyedén megél a Namíb sivatagban, hiszen apró termete (maximum 10cm magasságig nő meg) és vízraktározásra módosult levelei mind túlélését biztosítják a kegyetlen életkörülmények között. Rövid, húsos, lekerekített végű levelei végén apró, szemölcsszerű képződmények, un. papillák jelennek meg, leginkább egy kiszáradt mocsári talajra emlékeztetnek, így álcázzák magukat eredeti élőhelyükön. Pici (kb. 2cm-s), sárga virágait késő ősszel bontakoztatja ki, akár egész télen át virágozhat, ha megfelelő körülmények között tartjuk.

Hőigénye: Eléggé tágtűrésű fajról beszélünk, ezt mutatja sivatagi élőhelye is, ahol igen magas hőingadozásoknak van kitéve. Emiatt a nagyon magas hőmérsékletet és a fagyokat is el fogja viselni, de mivel ez a növény inkább szobai dísznövény apró termete miatt, nem veszélyezteti a fagyveszély. Érdemes azonban amint lehet a friss levegőre kitenni tavasztól késő őszig. Nyáron elviseli a tűző napot is, de egyáltalán nem muszáj sínylődnie, inkább helyezzük félárnyékba. Ha szobai körülmények között tartjuk, akkor az ablakpárkány a legideálisabb hely számára, lehetőleg egy délre nézőbe tegyük.

Vízigénye: Mivel pozsgás növényről van szó, ezért nem szükséges gyakran öntözni őt, hiszen levelei vízraktározásra módosultak. Akár szobában, akár a kertben tartjuk, nyáron a tikkasztó hőségben és ősszel a virágzása idején tartsuk nedvesen a talaját, ebben az életciklusában igényel kissé nagyobb mennyiségű vizet. Télen bőven elég havonta megöntözni őket. Virágzáskor tápoldatozzuk egyedül, fontosak számára a mikroelemek, mint pl. a vas, réz, magnézium, cink. Ellenben nem kaphatnak sok nitrogént, mert az túlzott növekedést okoz, és a sejtek fellazulása miatt a kórokozók könnyen elpusztíthatják a növényt. A tápoldat alacsony nitrogén-, magas foszfor- és káliumtartalma miatt a szukkulensek erőteljesebben virágoznak, fejlődésük kiegyensúlyozott marad, kondíciójuk javul, ezáltal könnyebben lesznek teleltethetők.

Talajigénye: Szerencsére totál igénytelenek a talajra, kaktuszföld ajánlott homokkal keverve. Fontos, hogy ne legyen agyagos a talaj, mert az a vizet megtartja, és a növény gyökerei megfulladnak a magas víztartalomtól. Ezt elkerülendő, tegyünk homokot mindenképpen a földkeverékébe! Értékelik a meszesebb talajokat.

Szaporítása: Történhet magról és dugványozással (ez az egyszerűbb). Készíthetünk hajtás- vagy levéldugványokat, amelyeket a növényről leválasztva pár napig szárítsunk egy újságpapíron, majd helyezzük nedvesen tartott földrétegbe, ahol meggyökeresedhetnek. Semmilyen üveglappal nem kell letakarni, mert csak elrothadnak a kis dugványok. Magról való szaporításuk már macerásabb, a csírázáshoz ugyanis 21-26 fokra minimum szükségük van. A tavasszal elvetett, és az azokból kikelt kis palánták csak a második évtől fognak virágot hozni.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

 

3 hozzászólás

  1. Kedves Okoskertész,
    megláttam Önöknél és szeretnék az unokámnak mészkővirágot vásárolni.

    Megírnák, hol lehet kapni?
    Köszönettel:
    Rohonyi Marinne

  2. Sajnos nem tudom, talán kertészetekben vagy virágboltokban.

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenkilenc + 9 =