Tervezzünk következő évre!

hirdetes

Egy jó kertész kihasználja a tél adta pihenő időt, ám ilyenkor sem szabad elhanyagolni tennivalóinkat, sőt mi több, ez az időszak a legmegfelelőbb arra, hogy megtervezzük a következő évben véghezviendő dolgainkat, hogy teljes képet kaphassunk az előttünk álló év munkálatairól, illetve annak kivitelezéséről. A tervezetbe beletartozik eszközeink rendbetétele, permetszereink átvizsgálása, hiányosságok beszerzése, a kertünkben található növényeink éves fenntartási tervezete (metszések, permetezések, fűnyírás, növényvédelmi munkálatok, betakarítás, tárolás), veteményeskertünk megtervezése, vetőmagok begyűjtése, megvásárlása, stb.

 

Kertészeti szerszámaink átvizsgálása a legalapvetőbb teendőink közé kell, hogy tartozzon. Tisztítsuk át illetve javítsuk meg gépeinket, kézi eszközeinket, élezzük meg ollóinkat és a fűnyíró késeit, olajozzuk át sövényvágónkat, ágvágóinkat, fertőtlenítsük le metszőollóinkat hipoval vagy alkohollal (kártevők, kórokozók ne jussanak be általuk a téli metszés során). Tegyünk rendet sufninkban a lombseprűk, seprűk, lapátok, ásók, vasvillák között, hogy könnyedén kiigazodjunk a következő szezonban is ezek között az alapvető kertészeti szerszámok között.

 

Permetszereink elfogyhatnak vagy szavatosságuk lejárhat az év folyamán, érdemes ezeket minél előbb gazdaboltokban utánpótolni, beszerezni, mert a kora tavaszi (esetleges tél végi) metszések után már azonnal lemosó permeteket kell alkalmazni, különben könnyen elpusztulhatnak alaposan megmetszett fáink a sebeken keresztül behatoló kórokozók illetve kártevők miatt.

Kertünkben található állandó dísznövényeink (fák, cserjék, virágágyások) és gyümölcseink év eleji és év közbeni metszésével, illetve növényvédelmével kell időrendileg tisztában lennünk. Készüljünk fel, írjuk fel naptárunkba, mikor mi ellen kell majd védekezzünk, illetve hogy az adott növényünket mely kártevők és kórokozók támadhatják meg, ezek ellen mely hatóanyagok hatásosak, így időt takaríthatunk meg a támadások kivédésekor.

Tervezzük meg kis zöldséges kertünket is (ajánlom a Gertrud Franck féle vegyeskert kialakítását), hová pontosan mit szeretnénk ültetni és mikor (elővetemények, főnövények, másodvetésű növények, tél alá vetések). Gondoljuk át, szeretnénk e fóliasátrat, melegágyást, emeltágyást vagy hidegvetést, esetleg tél alá vetést kiskertünkben véghezvinni. Ennek megfelelően írjuk össze mely vetőmagokra vagy dughagymákra lesz szükségünk és vásároljunk be belőlük gazdaboltokban (nagyáruházak polcain lévő vetőmagokat kevésbé ajánlom). Tervezzük meg továbbá hogyan építjük fel fóliasátrunkat illetve az öntözést hogyan oldjuk meg (öntözőrendszer telepítése vagy kannás öntözés – ez utóbbit csak kis méretű zöldséges kertben ajánlom). Biokertészek és tudatos emberek pedig ezeken felül még a komposztálásra is ügyeljenek, az év során összekomposztálódott végterméket minden esetben dolgozzák bele év elején a talajba!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *