Télre ki a hagymásokkal!

hirdetes

Már az év legkorábbi szakaszában is gyönyörködhetünk a kora tavaszi hagymás növények ezerszínűségében. Nárciszok, jácintok, krókuszok, tulipánok és a hóvirág mind­­-mind hagymás növény. Tavasszal virítanak, azonban akadnak köztük olyan hagymások, amelyeket jobb, ha kiszedünk az ősz folyamán, és elvermeljük őket, mert a hideg téli fagyok során károsodhatnak.
Az imént felsorolt növények közös tulajdonsága, hogy nem kell őket az őszi munkálatok során megbolygatni, hiszen egytől egyig télálló a szaporító képletük, ugyanis a hideg hónapokban lejjebb húzódnak a talajban, ezáltal csökkentik elfagyásuk veszélyét. Vannak azonban társaik, akiket jobb, ha nem teszünk ki kockázatnak, lássuk hát ezeket:

  1. Dália: Amint az összes virág elvirágzott pompás dáliánkon, neki is állhatunk a teleltetésének, ugyanis a ma kapható dáliagumók nagy része Mexikóból származik, így a mi éghajlatunkat nem igazán tűrik meg. Az utolsó virágok levágása után vágjuk vissza a növényt a tövétől 20 cm magasságban, hogy legyen ideje teljesen leszáradni, mielőtt kivennénk őket. Amint leszáradt a növény föld feletti része, ássuk ki a gumókat a talajból, ügyelve arra, hogy a hagymákat ne sértsük meg, mert könnyen rothadásnak indulhatnak. A földmaradványok megtisztítása után helyezzük őket hűvös helyre, (pl. pincébe) faládákba, vagy homokba elbújtatva a következő tavaszig. Ezt a homokot érdemes nedvesen tartani, hogy ne száradjanak ki a gumók a hosszú téli hónapok során

 

  1. Kardvirágok: A Dél – afrikai származású kardvirág szintén alkalmatlan arra, hogy hazánk éghajlatán átvészelje a telet, így a dália gumókhoz hasonlóan az őszi munkálatok alatt mindenképpen szedjük ki a gumóit, hogy következő évben is gyönyörködhessünk virágzatukban. A beteg, vagy sérült egyedeket semmiképpen se tároljuk el a többi gumóval, haladéktalanul szabaduljunk meg tőlük! Hogy elkerüljük a betegségeket, érdemes minden évben máshová kiültetni tavasszal a hagymagumókat!

 

 

 

  1. Kánna: Amerika szubtrópusi éghajlatáról származik, esetében szintén téli tárolást igényel. Rizómával szaporodik, amelyeket kiszedésük alkalmával érdemes azonnal szétválasztani, még a téli tárolás megkezdése előtt. Szintén hűvös helyen (5-10oC), homokban vermeljük el. Ebben az esetben ne tisztítsuk meg teljesen a földtől, mert a kánna hagymák könnyen kiszáradnak! Tavasszal áprilisban lehet őket újra kiültetni.

 

 

  1. Üstökliliom: A liliomfélék általában télállóak, ám van néhány különleges igényű liliom (üstökliliom, kockás liliom és az inkaliliom), amelyek esetében nem árt az óvatosság, mivel ők Dél- Afrika nedvesebb területeiről származnak, ahol hideg nem éri őket. Tavasszal érdemes különválasztani ültetés előtt a hagymákat, ilyenkor 8 cm mélyre ültessünk.

A hagymagumók kiszedésének optimális körülménye egy meleg, csapadékmentes őszi nap legyen. Kiszedéskor tisztítsuk meg őket a földmaradványoktól, majd hagyjuk őket a napon egy kissé megszikkadni. A beteg vagy sérült egyedeket szívfájdalom nélkül távolítsuk el az egészséges példányok közeléből, meghagyásukkal akár az egész állomány kidobását kockáztatjuk meg tavasszal! Néhány napig tartsuk a gumókat száraz és szellős helyen, majd faládákba helyezzük őket (egymáshoz ne érjenek), ezekbe szórjunk homokot vagy tőzeges fűrészpor keveréket. Maga a telelőhely sötét legyen (ne indukálja őket csírázásra), valamint hűvös, szellős, a pince a legalkalmasabb erre a célra. Azért nézzünk rájuk havonta egyszer a tél során, hogy az esetleges beteg példányokat mihamarabb ki tudjuk szelektálni!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
négy × 1 =