Téli immunerősítőnk – a homoktövis

hirdetes

Ez a mindenkori kitűnő kerti dísznövény, amely tövises ágrendszere miatt egyben remek sövénynövényünk is, olyan mennyiségű vitaminbombának tekinthető, amellyel az egész téli időszakot át lehet vészelni mindenféle megbetegedés nélkül. Ugyanis egyike a legkiválóbb immunerősítőnknek! Dísznövényként sem elhanyagolható képességekkel rendelkezik, kiváltképpen kitett, szeles helyek remek szélfogója, ráadásul az aszályos viszonyokat és a fagyos teleket is jól megtűri. Azonban ügyeljünk arra, hogy maga a növény kétlaki (külön vannak a porzós és a termős egyedek), ezért ha szeretnénk, hogy csodás termésével megörvendeztessen bennünket, akkor ültessünk mind porzós, mind pedig termős egyedeket belőle egymás közelébe.

A homoktövis (Hippophaë rhamnoides) egy 3-6 méterre megnövő, szárazságtűrő, fényigényes cserje. Jellemzőek rá ezüstös levelei és narancssárgán rikító termései, amelyek gyógynövényként funkcionálnak egészen szeptembertől a fagyok beálltáig.
Ha termeszteni szeretnénk, akkor mindenképpen jó vízelvezetésű, homokos, kavicsos talajba (a pangó vizet nem tűri), és olyan helyre ültessük, ahol szinte egész nap a tűző Nap éri! Metszést nem igényel, kivéve, ha szeretnénk kordában tartani a magasságát, illetve sövény kialakítása esetén tavasszal végezzünk alakító metszést rajta.

Már a 18. században elismerték gyógyhatásait a tibeti kolostorokban, a kínaiak pedig több mint 1000 éve ismerik és fel is használják különböző betegségek gyógyítására, hiszen több mint 190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz. Vitamintartalma magába foglalja az A-, B-komplex, E- és C-vitamint, emellett P-vitamint (rutin), karotinoidokat (ettől narancssárga színű), antocián származékokat, növényi savakat (alma- és ecetsav), zsíros olajokat és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

 

Fogyasztása az egész szervezetre roboráló hatással van, szinte újjászületünk tőle, hiszen ellátja szervezetünket a kellő mennyiségű vitaminnal. Méregtelenítésre, fogyókúra esetén javallott, lévén zsíroldó hatású, tisztítja és regenerálja májunkat. Rákbetegnek kötelezően felírják italát, mert erős antioxidáns hatása miatt kiváló sejtregeneráló, a daganatos sejtek képződését gátolja. Így a téli náthás, influenzás időszakban pedig a legoptimálisabb a terméséből készült homoktövislé (napi 1-2dl vagy 1 kiskanál homoktövisolaj), amely véd a fertőzésektől az általános immunerősítő hatása végett, emellett nyugtatja az idegrendszert, stresszoldó.

Külsőleg is alkalmazható, különösen a bőrt ért sérülések kezelésekkor, napégés esetén vagy fagyási sérülések enyhítésére a benne található magas E- vitamin miatt. Ha a természetben találkozunk vele, akkor NE gyűjtsük be, mert Magyarországon védett fajnak számít, eszmei értéke 10.000Ft! Inkább szerezzük be a különböző bioboltokból az előre kinyert velőjét, és azt fogyasszuk minden nap, egy kis kanálnyit kell egy bögre teához hozzáadni. Ám vigyázat! Iszonyúan savanyú, ezért javaslok hozzá 1 kanál mézet is, így biztosan bebiztosítjuk magunkat a téli betegségek ellen.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
5 × öt =