A télapó kedvence – a mikulásvirág

hirdetes

December 6.-án minden kisgyermek remegve várja a mikulást, miközben minden hölgytársam szintén örömmel fogadhatja ezt a kedves, jelképes cserepes virágot, amelyet ha megfelelő körülmények között tartunk, akkor egészen karácsonyig (de még a későbbiekben is) meghálálja tűzpiros „virágzatával” gondoskodásunkat. Ámde hogyan érjük mindezt el? Hiszen egy ideig mindenkinek piroslik szépen a fellevelek alkotta hamisvirágzat, későbbiekben azonban igen nehéz újra „bepirosítani”. Lássuk a trükköt.

 

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) egy rövidnappalos növény, ami azt jelenti jelen esetben, hogy virágzásához kevesebb, mint napi 10 óra folyamatos megvilágításra van szüksége (a virágzat kialakulása egyben a piros virágzati fellevelek kialakulásával is együtt jár!). A termesztő üzemekben ezt sötétítéssel oldják meg, de egy gondos háziasszony (vagy kertész) otthon is meg tudja ezt a munkafolyamatot oldani egy sötét szobába való elhelyezéssel. Amikor megkapjuk, akkor ezek a piros virágzati fellevelek már ki vannak számunkra alakítva, megtartásukhoz csupán egy fényben gazdag helyre tegyük őt ki (ablakpárkány tökéletes), de a szobában ne legyen 18 foknál több, mert azt bizony nem tolerálja, valamint nem baj, ha az ablakok jól szigetelnek, mert a huzattól is ki tud készülni a növény.

Figyeljünk arra, hogy véletlenül se a radiátorok fölé vagy mellé helyezzük el őket, mert a száraz levegő károsan hat rá, ha csak erre van lehetőségünk, akkor mindenképpen párásítsuk a mikrokörnyezetét, ezt elég egyszerűen kivitelezhetjük egy napi egyszeri vízpermet kijuttatásával. Ha minden jól megy, és tudjuk számukra a megfelelő körülményeket biztosítani, akkor a következő év áprilisáig gyönyörködhetünk díszítőértékében!

Azonnal tépjük le róla a fóliát, amikor megkapjuk, mert a gyökerei hiper érzékenyek a befülledésre, azaz rendkívül oxigénigényes környezetet kíván, így amikor öntözzük (kb. 3 hetente bőven elég, amikor azt látjuk, hogy a földje teljesen száraz), akkor tartsuk ezt mindig szem előtt. Legoptimálisabb számára ugyanezen okokból kiindulva az agyagcserépbe való átültetés, mert a gyökerek ezen keresztül tudnak a legjobban levegőzni.

Ha szeretnénk következő évben is a piros fellevelekben gyönyörködni, akkor ahhoz először virágoztatásra kell bírnunk mikulásvirágunkat. Ezt pedig csak úgy fogjuk tudni véghezvinni, ha rövidnappalos körülményeket biztosítunk számára, azaz napi 10 óránál kevesebb fényt kell számára biztosítanunk október közepétől kezdve (napi 7-8 órán keresztül tegyük őt egy sötét szekrény aljába, vagy helyezzünk rá egy kartondobozt, ami jól szellőzik). Ez lesz neki a napi sötétszakasz. A napi világos szakaszban pedig kellően fényes helyre helyezzük őt, ekkor tápoldatozzuk és öntözzük is be alaposan. Ha megjelennek a piros fellevelek, akkor abbahagyhatjuk a ki-be tételét a szekrénybe (ez neki is kevesebb stresszt fog okozni). Karácsonyra ismét teljes pompájában fog nekünk díszelegni.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *