Tél alá vetések

hirdetes

 

Az ősz vége felé már nagyon kevés dolog található meg veteményes kertünkben, lévén a legtöbb elvetett vagy elpalántázott növényünk ilyenkorra már a hideg fagyok miatt felmondja a szolgálatot, így csak pár dolog található még a szabadföldi kultúrákban, amit mihamarabb be kell takarítanunk. Azonban az igazi kis kertészek ismerik a módját, hogyan ne hagyják parlagon egész évben kitartóan termő kis veteményes kertjüket, ugyanis vannak olyan zöldségek, amelyeket kifejezetten ebben az időszakban érdemes elvetnünk, ezt nevezzük tél alá vetésnek. Lássuk hát, hogyan hozhatjuk ki a tél folyamán is a maximumot kedves kis kertünkből?

 

Először is veteményesünket az őszi talajműveléssel tiszteljük meg. Ilyenkor alaposan illik felásni, betrágyázni, mert az év folyamán elfogynak a mikro- és makro tápelemek a talajban, ezekkel a munkálatokkal egyben elősegítjük a talaj szerkezetének javulását, például a tömörödés megakadályozását, egyben a jó talajlevegőzöttség kialakulását is. Javaslom a kerti komposzt bedolgozását, mert ezután bátran vethetünk újabb magokat a talajba, míg a műtrágyázás és istállótrágya használata után nem szabad egyből semmit kivetni, ezek ugyanis megégethetik az új magokat a földben!

Még nem késő kiültetni fűtetlen fóliasátorba az eddig palántaként nevelgetett áttelelő fejes salátát, fejes káposztát és kelkáposztát. Az addigra 4-5 hetes palánták már kellően fejlettek lesznek ahhoz, hogy átteleltethetők legyenek. Ültetési távolságuk 30x30cm-re történjen, majd alaposan öntözzük be őket (értelemszerűen fagymentes napon). Szintén a korai szakaszban érdemes a retket hajtatnunk, rövid tenyészideje miatt előszeretettel lehet a téli zöldségek közé sorolni.

Szabadföldi termesztésre alkalmas a fagytűrő póréhagyma. Ezek az egész télen szedhető fajták hosszú tenyészidejűek, vastag szárúak, levelük kékeszöld. Legjobb őket palántaként kiültetni (palánták nevelése fűtetlen fóliasátorban) legkésőbb május végéig. Szedése a szár 2,5cm vastagságával kezdhető meg.

 

Ha valakinek van fóliája és a déli országrészben lakik, számukra nem ismeretlen a sárgarépa és a petrezselyem hajtatása a téli időszak folyamán! Laza, homoktalajok szükségesek a termesztés sikeréhez, mert ezek gyorsan felmelegszenek, és a gyökérzöldségek gyökérzete kiválóan tud bennük fejlődni (tömör talajban göcsörtös, elágazó, egyszóval eladhatatlan lesz). Csírázásuk 3-4oC-on meg tud indulni, és mivel lombfejlődésükhöz sem kell számukra 13-14oC-nál több, fólia alatt remekül átteleltethetőek és kifejleszthetőek. Rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk, amelyek a fényszegény téli hónapok alatt is csak kevés vizet igényelnek. Áprilisban tudjuk majd őket betakarítani.

 

Fűtött fóliasátrakban remekül lehet karalábét hajtatni október elejétől egészen december végéig, sőt még az uborkahajtatás sem kizárt november végéig.

Szeptember végén még elvethettük a sóskát és a spenótot. Ha ezekre november elején fóliát húzunk, akkor pont ideális lesz nekik a hőmérséklet ahhoz, hogy egész télen tudjuk a leveles hajtásait szedni! Viszont esetükben figyeljünk arra, hogy könnyen begombásodhatnak a fólia alatt, így rendszeresen szellőztessük, illetve időnként öntözzük meg őket.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
1 × 3 =