Tavaszi teendőink 

hirdetes

Tavaszi teendőink

Beköszöntött az Április, vagyis Szent György hava. A régi kalendáriumok szerint ez a hónap a Szelek hava is egyben, amely nagyon jól mutatja s jellemzi e szeszélyes időjárású időszakot. Dísznövényeink egész télen pihentek vagy a kertben vagy teleltetés által hűvös szobákban, téli kertekben. Az egyre fokozódó hőmérséklet azonban megengedi, hogy a természet újjá éledjen, segítsük mi is kis kerti növényeinket, hogy idén is megörvendeztessenek bennünket szépségükkel.

A legszembetűnőbbek a kibukkanó kora tavaszi hagymásaink (jácint, nárcisz, tulipán,). Velük egyelőre nincs sok teendőnk a gyönyörködésen kívül, azonban fontos tudni, hogy elvirágzás után még tilos őket egyből talajszintig visszavágni, szépen várjuk meg, míg a leveleik maguktól leszáradnak, csak ezután távolítsuk el a növény talaj feletti részeit. 1-2 hét múlva kiszedhetjük a hagymákat a talajból, hogy elpihenhessenek az őszi kiültetésig, de akár a helyükön is hagyhatjuk őket.

Elkezdhetjük megtölteni balkonládáinkat vagy a díszcserepeinket az egynyári virágokkal (Büdöske, Petúnia, Mézike, Nefelejcs, Begónia), de akár már új muskátlikat is ültethetünk a régiek helyére. Nyugodt szívvel hagyjuk kint őket akár éjszakára is, a fagyok szerencsére már elvonultak. Cserepükbe sima általános virágföldet tegyünk, semmi speciálisra nincs szükségük, csak szeretetre, napfényre és öntözésre (egyszóval gondoskodásra).

A kúszónövények vetési ideje az Április. A Hajnalkát (Ipomoea) bátran vethetjük kerítés mellé vagy karóval díszített dézsába, lényeg, hogy olyan helyre vessük, ahol kihajtás után fel tud kapaszkodni, csak így értékelhetjük szépséges virágait. Azonban vigyázzunk vele, mert amilyen szép, olyan veszélyes is tud lenni, ugyanis magjában tudatmódosító szer található (LSA-lizergsav-amid), régen a sámánok ezzel érték el a delírium állapotot.

Ne feledkezzünk el örökzöld sövénynövényeinkről sem, hiszen nekik is szükségük van a tavaszi lemosó permetezésekre, hogy megelőzzük a kártevők, kórokozók kialakulását rajtuk, amely akár egy egész sövénysort is elpusztíthat. Csak tavasszal szabad nekik réz alapú lemosó permetet adni (ugyanis a nyári forróságban kijuttatott rezes permet megégetheti a leveleit). A lemosó permet azt jelenti, hogy nagy nyomású permetezővel (amibe teszünk pl. Bordói lét) átmossuk a tujákat belülről is, hogy az elszáradt belső levelek leessenek, ezzel a tuja szellősebb lesz, a Nap is jobban átjárja, felfrissül.

Itt a fűszellőztetés ideje is, lehet kézi vagy gépi fűszellőztetővel is végigmenni a területen, majd az elhalt fűmaradványokat gereblyézzük össze, és helyezzük a komposztra vagy zsákoljuk be. Ezek után érdemes minden évben egy kis felülvetéssel felfrissítenünk gyepünket, amelyet starter (vagy más néven indító) trágyával is szórjunk meg, de ne felejtsük el azonnal beöntözni, mert különben a pétisó (trágya) megégetheti a füvet.

Már kiültethetjük az ősszel elszállásolt gumós növényeink gumóit (pl. Kánna, Dália, Kardvirág). Természetesen egy alapos átvizsgálás után ültessük csak ki őket a kertbe, a beteg vagy elpusztult egyedeket hajítsuk ki a komposztra. Szintén szabad már kihozni a pince fogságából a Leandereket és a muskátlikat is. Ha a Leanderen levéltetűvel találkozunk, akkor akár bio szerekkel is védekezhetünk hatékonyan. Ilyenek az olajos permetezőszerek, mint a Bio-sect, a Biola vagy a Vektafid, de nem igazán tűnik jó megoldásnak az olajos permetezőszer a leanderekre, égetheti az örökzöld leveleket és a virágzást is gátolhatja! A levéltetvek nagyon szeretnek a magtokokon letelepedni, ezért ha meghagyjuk azokat, akkor figyeljünk rájuk ilyen okból is, de inkább vágjuk le.

Nem túl nagy fertőzöttség esetén a nem felszívódó Chinetrin 25 EC, Decis 2,5 EC, Zolone is megfelelő, nagyobb kártételnél felszívódó szereket, mint a Chess 50 WG, az Actara 25 WG melyek belocsolással is alkalmazhatóak.

Előfordulhat, hogy a Leanderen pajzstetvek telepedtek meg, ebben az esetben manuális módszerekkel is eltávolíthatjuk ezeket a kártevőket, hiszen nem nagyon mozognak. Fogjunk hát egy vödör tiszta vizet, tehetünk bele lemosó szappant, vagy káliszappant és kefével vagy törlőkendővel suhanjunk át a fertőzött leveleken. Lehet a boltokban kapni olajos permetezőszereket, mint a Vektafid, vannak tavaszi olajos lemosó permetek, mint az Agrol. Ezek azért jók, mert az olaj elzárja a tetveket a levegőtől és elpusztulnak, mivel mérget nem tartalmaznak, ez is bio módszernek számít.

Az 1881-ben megjelent Bácskai naptár szerint legfontosabb áprilisi kerti teendőink az alábbiak: „Nyesd a barackfát. Irtsd a kerti férget, most ültesd, akkor lesz szép sűrű sövényed. Szőlőt is bujtathatsz még, most legjobb karózni. A palántát lehet ki szabadba hozni. Többet arat, ki most hengerel, azt mondják.”

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

 

2 hozzászólás

  1. Két hete nem kapok holdnaptárt, eleinte szombaton mindig megkaptam az email címemre, de Húsvét óta fennakadás van. Lehetne orvosolni?

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.




tíz − három =