Tavaszi permetezések kertünkben

hirdetes

Avagy hogyan védjük meg szeretett gyümölcsfáinkat a „betolakodóktól”

„Ha gyümölcsfa lennék zsongó tavaszon,
Méz-ittasan nyújtóznék az ölelő napon.”

(Vaskó Ágnes)

 

Kertünk védelme személyes szívügyünk. Sokszor hallani azt a téveszmét, hogy a különböző kártevők, kórokozók a kizárólagos felelősei szépséges növényeink barnulásának, hervadásának, korai elpusztulásának. Ez az elképzelés már csak azért sem helytálló, mert a különböző élettelen környezeti tényezők (pl. hőmérséklet, levegő, fény, csapadék, talaj, toxikus anyagok) ugyanolyan mértékben válthatják ki ezen szimptómákat, mint az élő környezeti hatások (kártevők, kórokozók). Az előbbiek ellen a permetezések teljesen hatástalanok, ezért elsődleges feladatunk (avagy egy jó kertész feladata) az, hogyan különböztesse meg a valódi kártételt egy sima öntözéshiánytól, vagy fagykártól.

Kép: Sárgabarack tűzelhalása

A másik nagy elvi kérdés természetesen környezetünk és a természet védelme, melynek nem éppen a legkifejezőbb módja a különböző kemikáliák kijuttatása permet formájában. Ezért pl. ökológiai gazdálkodásban, de sok „zöld” gondolkodású ember kertjében is helyet kaphatnak a szintetikus anyagokat semmilyen formában nem tartalmazó, ú.n. bio –permetlék. Hatásuk ma már bizonyított, megannyi biogazdálkodásban folyamatosan alkalmazzák őket!

Lássuk hát, hogyan védhetjük meg kertünk gyümölcsfáit a kora tavaszi időszakban!

Gyümölcsfáinkat 2 nagy csoportba oszthatjuk:

  1. Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya)
  2. Csonthéjasok (őszibarack, kajszibarack, meggy, cseresznye, szilva)

Almatermésűek:

Mindig RÜGYFAKADÁS ELŐTT metsszük, illetve permetezzük őket, ilyenkor a legkevésbé érzékenyek a bakteriális és gombás fertőzésekre (február – március közepe).

Leggyakoribb betegségek és kártevők, valamint az ellenük való védekezés:

Betegségek Permetezőszerek
virágzás előtt teljes virágzáskor sziromhullás után
Ventúriás varasodás Rézoxiklorid 50WP, Champion, Bordói lé Chorus, Topas, Folicur Bravo, Mycostar, Dithane M45
Lisztharmat Chorus, Score, Folicur
Tűzelhalás Rézoxiklorid, Champion, Bordói lé Chorus, Topas, Folicur Rézoxiklorid, Champion, Bordói lé
Monilia Rézoxiklorid, Rézhidroxid, Champion, Bordói lé, Dithane M45

 

Kártevők Permetezőszerek
Almamoly Cascade 5EC, Dimilin 25WP, Insegar 25WG, Mospilan 25WP
Sodrómolyok Mospilan 25WP, Insegar 25WG
Levéltetvek
Vértetű Danadim
Kép: Körte moníliás megbetegedése

Csonthéjasok:

Mindig PIROS BIMBÓS ÁLLAPOTBAN metsszük, illetve permetezzük őket, mert ilyenkor fertőz a legkevésbé az egyik végzetes bakteriális betegségük, a gutaütés (március közepe- vége).

Leggyakoribb betegségek és kártevők, valamint az ellenük való védekezés:

 

Betegségek Permetezőszerek
Tafrina (Őszi- és kajszibaracknál) Rézoxiklorid, Rézhidroxid, Champion, Bordói lé, Dithane M45
Ágrák/gutaütés
Lisztharmat Chorus, Score, Folicur
Sztigmina Rézoxiklorid, Rézhidroxid, Champion, Bordói lé, Dithane M45
Monilia
Kép: Őszibarack tafrinás megbetegedése

 

Kártevők Permetezőszerek
Pajzstetvek Vazelinolaj, olajos lemosó permet
Gyümölcsmolyok Mospilan 25WP, Insegar 25WG, vazelinolaj
Levéltetvek
Takácsatkák Vektafid, Agrol plus, Nevikén, Nissorun

 

Permetezéskor ügyeljünk a megfelelő egészségügyi szabályok betartására, úgy, mint a kötelező száj- vagy arcmaszk viselése, valamint a védőszemüveg, védőkesztyű, sapka vagy védőruha használata! A permetezőszereket ne keverjük, mert gyengíthetik egymás hatását. Fontos ugyanakkor figyelni az időjárási viszonyokat is: erős szélben semmi értelme permetezni, csakúgy, mint esőben (előző esetben a szomszéd vagy örülni fog, vagy nem, a második esetben pedig a víz egyszerűen lemossa a permetszert). Permetezés előtt se legyen nedves a növény felülete, és lehetőleg permetezés után se essen 2-3 órát a csapadék. Tapadásfokozóval ez az idő lerövidíthető!

Egészséges, vitamindús gyümölcsöket kívánok mindenkinek erre az évre!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.




Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..