Tavaszi hagymások ültetési ideje közeleg

hirdetes

Allium karataviense / kéknyelvű hagyma

Az őszi tennivalók közé tartozik a hagymás virágok kiültetése. Ezt szeptembertől egészen a fagyokig megtehetjük.  A jól ismert hóvirágon, tulipánon, nárciszon és jácinton kívül még sok faj kapható az üzletekben, ezek közül az igénytelenebbekről szeretnék most részletesebben írni.
A köznyelvben hagymásnak nevezett növények közös jellemzője, hogy a föld alatt módosult szárrész található, mely botanikailag lehet hagyma, gumó, vagy hagymagumó. A hagymát egymásra boruló levelek alkotják (ilyen a vöröshagyma is), a gumó tömör megvastagodott föld alatti hajtás egymásra boruló levelek nélkül, a hagymagumó pedig olyan gumó amit kívülről egy hártyás burok vesz körül. A hagymásokat mindig csoportosan ültessük, mert így mutatnak jól. A koraiakat lehet gyepbe is, de ilyenkor várjunk a fűnyírással amíg a levelek sárgulni nem kezdenek. Fontos tudni, hogy csak a nagyméretű hagymákból kapunk virágot, az apróknak még fejlődniük kell. A legtöbb télálló hagymás és gumós növény évekig egy helyen maradhat, csak akkor ültessük át őket, ha már nagyon elsűrűsödtek. Sok olyan díszhagyma kapható, amely igénytelensége folytán kezdő kertészeknek is ajánlható.
Nagyon szép növény a kéknyelvű hagyma (Allium karataviense), melynek hatalmas gömb alakú virágzata rövid száron pompázik. Napos helyen, jó vízgazdálkodású talajban nevelhető (pl. sziklakert). Májusban virágzik.

Allium sphaerocephalon / bunkós hagyma

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) az előzőnél magasabb, hasonló helyre ültethető, szintén májusban virágzó faj.

Crocus speciosus / pompás sáfrány

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) február-márciusban nyíló, szinte mindent kibíró, apró, sziklakertbe, gyepbe, cserjék alá ültethető hagymagumós növény. Nagyon sok színváltozata ismert. Egyéb sáfrányfajok (Crocus) is kaphatók, melyek általában hasonló igényűek.

Iris danfordiae / török nőszirom
Hyacinthoides hispanica / harangos csillagvirág

A török nőszirom (Iris danfordiae) szintén már februárban nyílik, laza talajon akár sziklakertben, akár máshol csoportosan mutat jól. Hagymagumós növény. A spanyol kékcsengő, vagy harangos csillagvirág (Hyacinthoides hispanica) a jácinthoz

hasonló, az előzőekkel ellentétben félárnyékos, nedvesebb helyeken érzi jól magát.

Scilla sibirica / bókoló csillagvirág

 

A bókoló csillagvirág (Scilla sibirica) lazább talajra, napos-félárnyékos helyre ültethető, csodálatos égszínkék virágú faj. Sok egyéb, hasonló igényű és szépségű csillagvirág is kapható (Scilla).

Puschkinia scilloides / Puskin-csillagvirág

A Puskin-csillagvirág (Puschkinia scilloides) a csillagvirágokhoz hasonló, de lepellevelei a tövükön összenőttek. Igénytelen, napos helyre ültethető.

A császárkorona (Fritillaria imperialis) az üdébb, félárnyékos-árnyékos helyek növénye. Az elterjedtebb vörös mellett sárga színben is kapható. Az előzőekkel ellentétben igen érzékeny, nehezen tartható növények a ciklámen (Cyclamen), a kakasmandikó (Erythronium), a kockásliliom (Fritillaria meleagris), közepesen igényesek a nemes liliomok (Lilium), a tőzikék (Leucojum) és a tulipánok, nárciszok jácintok hibridjei. A szellőrózsák (Anemone) közül csak a csinos szellőrózsát (Anemone blanda) vásároljuk, mert a koronás szellőrózsával (Anemone coronaria) és annak hibridjeivel (St. Brigid, De Caen) ellentétben csak ez teljesen télálló. Gyepbe, fák tányérjába, cserjék elé félárnyékba vagy napra ültethető kedves, igénytelen növény. A bemutatott apróbb hagymák, gumók 8 cm, a nagyobbak 10 cm mélyre ültetendők.

Fritillaria imperialis / császárkorona
Cyclamen / ciklámen
Erythronium /kakasmandikó

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
19 + tizenhét =