Támadnak a puszpángmoly lárvák!

hirdetes

Támadnak a puszpángmoly lárvák! Sajnos évek óta egyre veszélyesebb kártevőnek minősül a sokak által csak buxus pusztítónak nevezett puszpángmoly. Valójában a buxusok (puszpángok) szomorú látványát nem kiszáradás, nem gombás betegség és nem is gyomirtó okozza, hanem ennek a kis rovarnak a kicsit sem pirinyó, nagy, kövér lárvája, amely annyira falánk, hogy ha nem vesszük őket észre időben, akkor pár nap alatt képes tarra rágni legszebben mutató, egészséges buxusainkat. A veszélyességi faktorát fokozza, hogy egy évben 2x is van rajzásuk, így sajnos kétszer is számolnunk kell egy erősebb védekezéssel szeretett növényeinkkel szemben, egyszer nyár elején, egyszer pedig most, nyár utóján. Kiiktatásuk azonban nem lehetetlen, csak villámgyors felismerést és 2 hétig rendszeres kezelést igényel.

Maga a puszpángmoly (Cydalima perspectalis) valójában egy lepkeféle. Szép, kedves, barátságos…kifejlett állapotban. Azonban a petékből kikelő nagy, szőrös, dagadt lárvákról már korántsem mondható el semmi pozitívum (természetesen a mi szemszögünkből). A fejlett hernyók akár 4 cm hosszúak is lehetnek, könnyen felismerhetőek a világoszöld alapon fekete-sárga sávozással és a fekete pöttyökkel, amely a hátukat díszíti. A leveleket nem egyből lerágja, hanem úgy nevezett hámozgatással csak a levél felső rétegét hamizza meg, minek következtében a levélerek ugyan megmaradnak, de közöttük a levéllemez kilukacsosodik, a levél nem tud tovább fotoszintetizálni, így elhal. Biztosak akkor lehetünk a jelenlétében, ha a letarolt levelek mellett felfedezzük szövedékét is.

A nőstény puszpángmoly petéit szépen lehelyezi a Buxus levelek fonákára, az ezekből kikelő –először még csak pici – hernyók, szépen megbújva csendesen táplálkoznak, csak sajnos mivel egyszerre kelnek ki, egyszerre is nőnek meg, s ha már csak a 4cm-s hernyókat vesszük észre, akkor elkéstünk. No de hogyan védekezzünk? Valóban csak a hiper erős méregkeverék segíthet? Vagy azonnal hozzuk a kapát és távolítsuk el a növényt még az utcánkból is? A válasz attól függ, mekkora a károsodásunk, és hol tart a kártevő fejlettségi állapota. Ha már teljesen lerágta a növényünket, akkor győzedelmeskedett. Sovány vigasz, hogy a többi növényt nem szereti, éhen is pusztulhatna, de nem fog, mert előtte még gyorsan bebábozódik, majd kirepül a kifejlett lepke, amely új növény után kutat. Tehát ha tarra rágta, akkor búcsúzzunk el egy erős kapavágással növényünktől, de égessük el, nehogy a komposztra dobjuk, mert ott vidáman kikelnek a lepkék.

De ugye nem szeretnénk megvárni míg halálra lesz ítélve féltve őrzött puszpángunk? A legjobb védekezés tehát ez esetben is a megelőzés! Vagyis tartsuk egészségesen bokrunkat, rendszeresen ellenőrizzük állapotát, és ha felüti fejét egy-két hernyócska, azonnal lépjünk védekező hadállásba, a már károsított részeket vágjuk le és semmisítsük meg és szerezzük be a következő permetszereket: Mospilan + Karate + Decis. 10 literes tartályhoz adjunk 1 zacskó Mospilant, fél zacskó Karate-t és Decisből 10-15 cseppet, majd alaposan átkeverve fújjunk belőle 3-4 naponta a hernyóval ellátott növényünkre, de alaposan, minden zugba jusson, ezt 2 héten át rendszeresen végezzük el, és akkor nem lesz baj, mi fogunk győzedelmeskedni

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
11 − 8 =