Szüreti fesztiválra fel!

hirdetes

Szüreti fesztiválra fel! – A szüreti mulatságokat már a század elején is ünnepelték, mindig is egy társas eseménynek számított, már nyár végétől erre készültek lélekben az emberek. A szőlő szüretelése egy egész közösség közös ünnepe volt, amelyet a nap végén mulatságok zártak. A társadalmi élet fontos színtere volt, ahol az emberek ismerkedtek, táncoltak, mulattak, borozgattak, egyszóval kikapcsolódtak a hosszú nyári mezőkön töltött munka után. Az asszonyok, lányok vödörbe vagy háti puttonyba szedték a szőlőfürtöket. Ők kiabáltak aztán a puttonyos legényeknek, férfiaknak, akik nagy hordókba gyűjtötték a szőlőt. A szemeket préselés előtt összezúzták, ezután indult a tulajdonképpeni borkészítés, miközben természetes volt, hogy a munka alatt vidám énekszótól, viccektől volt hangos a vidék.

Ha mi magunk is szívesen meginvitálnánk rokonainkat, barátainkat saját kis szőlőnk szüreti mulatságára, akkor ügyeljünk egy-két dologra, hogy a legérettebb, legfinomabb állapotában szedhessük egész éves munkánk gyümölcsét. Elsősorban derítsük ki szőlőnk fajtáját, mert a különböző fajták eltérő időpontban érnek be teljesen, tehát szüretelésük időpontja is változó! Ennek legegyszerűbb módja egy próbaszüretelés, amely során megfigyeljük, hogy szőlő teljesen érett e, mert ilyenkor a cukortartalma már nem nő, savtartalma pedig megfelelően lecsökkent ahhoz, hogy nagyszerű mustot vagy bort állítsunk elő belőle. A korai szüret nagyon sokszor minőségrontó hatású, mivel a túl korán szedett szőlő cukortartalma alacsony lesz.

Egy kis botanika a könnyebb megállapításhoz: Teljes éréskor a szőlőbogyó megpuhul, héja áttetsző, a fajtára jellemző színű lesz, a kocsány barnulni, fásodni kezd. A bogyó édes leve sűrű, ragadós, a magvak könnyen elválnak a húsos résztől. Azonban vigyázzunk! Vannak olyan fajták is, amelyek illat- és zamatanyagai a teljes érés előtt bontakoznak ki a leggazdagabban, vagyis, ha ezek íz világát meg akarjuk őrizni a borban, akkor az ilyen szőlőt a teljes érés előtt kell szüretelni! A friss, gyümölcsillatú borok élénk savérzettel finomak igazán, a szüret időpontjának megállapításakor ezért a savtartalomra is figyelni kell. Szeptemberben a levélben képződő szénhidrátok egy része elhasználódik a légzéssel, más része a fürtökbe megy, illetve keményítő formájában elraktározódik a vesszőben.

Íme néhány fajta érési ideje (zöld szín: fehér borszőlő, piros szín: vörös borszőlő):

Szőlőfajta Érési idő
Irsai olivér Augusztus eleje
Chardonnay Szeptember eleje
Cserszegi fűszeres
Ottonel muskotály
Zalagyöngye
Kadarka Szeptember közepe
Kékfrankos Szeptember vége
Zweigelt
Hárslevelű Október eleje
Olasz rizling
Cabernet sauvignon Október eleje
Cabernet franc
Merlot

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
húsz − hat =