Szőlőmetszéskor erre is figyelj!

hirdetes

Tudva levő, hogy még rügyfakadás előtt meg kell metszenünk szőlőt adó szőlőtőkéinket, hiszen ha a rügyek kipattannak, s akkor szeretnénk metszeni, az akár a szőlőtőke leromlásához is vezethet. A vesszők rövid- illetve hosszúcsapos metszése mellett (amelyekkel a terméshozást biztosítjuk) igyekezzünk elvégezni minden egyéb metszési munkálatot is szőlőnk körül, amelyek nem csak a termés mennyiségére és minőségére, de a tőke erőnléti állapotára is kihathatnak. Vegyük is sorra őket, hogy semmi ne maradjon ki.

 

  1. Harmatgyökerezés: Szőlőnk általában áll az ALANY-ból és a ráoltott NEMES-ből. Ha a NEMES véletlenül érintkezik a talajjal (nem ajánlott), akkor belőle fejlődhetnek ki a harmatgyökerek vagy járulékos gyökerek. Ha ezek megerősödnek, akkor előbb utóbb átveszik az ALANY gyökereinek feladatát, úgy is nevezik ezt a folyamatot, hogy a NEMES „lelép” az ALANY-ról. Ez azért nagyon veszélyes, mert tudni illik, az európai szőlők nem képesek ellenállni a filoxéra (gyökértetű) támadásának (ezért is kell őket amerikai szőlő alanyra oltani). Ráadásul a sekélyen elhelyezkedő harmatgyökerek jobban ki vannak téve a téli fagyoknak, ugyanis ilyenkor a talaj felső rétege megfagy, vizet nem fog tudni felszívni a növény, előbb utóbb elpusztul a tőke. Tehát ezeket a harmatgyökereket villámgyorsan távolítsuk el, lehetőleg úgy, hogy a tőkenyak körüli területet alaposan kibontjuk, s az összes ilyen harmatgyökeret a alapjánál levágjuk.

  1. Törzsből előtörő hajtások kivágása: Ezeket fattyúhajtásoknak nevezzük, alapjuknál fogva metsszük ki, mert rontja a tőke termőképességét.

 

  1. A tőkenyakon képződött hajtások eltávolítása: Csicskurásodásnak is nevezik a jelenséget, amikor homoktalajon nevelt Európai szőlő tőkenyakán jelennek meg a nyakhajtások. Ezeket az előzőekben felsorolt okok miatt távolítsuk el évről évre.

 

  1. Az ALANY-ból előtörő hajtások eltávolítása: Ez gondolom logikus mindenkinek, hiszen az alany feladata csupán annyi, hogy a gyökere egészséges legyen, illetve filoxérának ellenálljon, míg a NEMES feladata, hogy kiváló minőségű vesszőket, illetve termést hozzon. Így az ALANY-ból előtörő vesszők felesleges energiát vonnak el a szőlőtőke egészétől. Le velük!

 

  1. Előző évi vesszők metszés utáni eltávolítása: Az a venyige összegyűjtése és területről való elszállítása. Azért borzasztóan fontos feladat ez, mert az előző évi esetleges betegségek és kártevők a áttelelhetnek, s bár lemetsszük őket, a talajon hagyott vesszőkből tavasszal újra visszafertőzhetnek vagy károsíthatnak.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
öt × kettő =