Szobanövények élettani problémái

hirdetes

Ahhoz, hogy szobanövényeink ragyogóan szépek és egészségesek legyenek, meg kell teremtenünk számukra a legideálisabb körülményeket. Azonban ez a felelősség teljes feladat már jóval korábban megkezdődik, nevezetesen még a vásárlás előtti időszakban, amikor felmérjük szobánk vagy benti térségünk környezeti tényezőit (hőmérséklet, páratartalom, légmozgások, stb.). Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor mindenképpen nézzünk utána az általunk megvásárolni kívánt növény igényeinek, különben hoppon maradhatunk, vagy csak rövid ideig élvezhetjük díszítő értékét.

A vásárlás pillanata a következő mérföldkő az egészséges növényzet sikeréhez, ugyanis ilyenkor alaposan tekintsük át a választékot, hogy a leveleken ne legyen sérülés vagy egyéb gombásodásra utaló jel, hajlam. Hazafelé vigyázzunk újdonsült szerzeményünkre, mert sok esetben ekkor károsodik egy-egy növényi rész, utat engedve ezáltal a kórokozóknak. Otthonunkban igyekezzünk a növény szükségleteit a számára megfelelő módon kielégíteni, figyeljünk arra, hogy éppen mely fázisában vettük meg szobanövényünket (nyugalmi időszak, növekedési periódus vagy virágzási időszak), ugyanis a különböző életciklusaiban ugyanaz a növény más-más szükségletekkel rendelkezik víz, tápanyag, fény és hőmérséklet terén!

1. ábra: Vízhiány szobanövényen

Hetente nézzük át az egész növény habitusát, leveleit, virágzatát, hogy a korai betegségeket idejében kiszűrjük. Tisztítsuk át gyakran a leveleket, ugyanis a megülepedett por elzárhatja a gázcsere nyílásokat, ezzel képes lerontani az egész növény állagát. Gyakran nem is betegség a pusztulás vagy leromlás oka, hanem egyéb környezeti ok (túlöntözés, alulöntözés, napégés, túl meleg, kevés pára, stb.). Lássuk, hogyan ismerjük fel őket, mielőtt a permetező készülékünk után nyúlnánk:

  1. Vízhiány/túlöntözés: Érdekes módon nagyon hasonló tüneteket produkál a 2 dolog. Mind a két esetben a növény elhervad vagy lekonyul, mert a gyökerek egyik esetben sem képesek felszívni a vizet (túlöntözésnél levegőtlen lesz a talaj, vízhiánykor nincs mit felszívnia a gyökérzetnek).
  2. Túl hideg/túl meleg a hőmérséklet: Ha a hőmérséklet 10 fokot változik rövid időn belül (pl. nyáron légkondicionálót használunk vagy télen hosszú idő után hazatérünk és bekapcsoljuk a radiátorokat), a levelek egész egyszerűen lehullnak. Például a fokföldi ibolya le fogja dobni az összes bimbóját, ha télen hirtelen magasabb hőmérséklettel kell megküzdenie a radiátorok miatt.
  3. Légmozgás: Más néven huzat. Egy növény sem szereti, ha huzatban van, a páfrányok levelei pl. meg tudnak feketedni emiatt, a begóniák elfonnyadhatnak, a krotonjaink pedig ledobhatják levélzetüket.
  4. Napégés/túl kevés fény: Az árnyékkedvelő növények, ha túl sok ideig éri őket a Napfény, akkor perzselődhetnek, a leveleken ez barnás foltokként, elhalásként fog jelentkezni. Ha túl kevés fény éri növényeinket, akkor nem tudnak kellően fotoszintetizálni, a növekedés lelassul, nem fogja tudni a virágbimbókat kinevelni, a foltos, mintás levelek egyszínűvé válnak. Érdemes forgatni ablakpárkányunkon lévő szobanövényeinket, hogy minden oldalról kapjon megvilágítást.

  1. Páratartalom: Ha túl kevés, akkor a levélszélek megbarnulnak, ha túl sok, akkor gombás betegségek kockázata megnőhet. Párátlanítóval vagy párásítóval könnyedén korrigálhatjuk ezt a hibát!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..