Szobanövényeink átültetése

hirdetes

Sokan úgy érzik, hogy csak és kizárólag tavasszal szabad szobanövényeinket átültetni, ám ez mind inkább kényelmi szempontból előnyös, nem szakmailag. Tavasszal ugyanis biztosan akadni fog egy olyan nap, amikor bátran kivihetjük teraszunkra, erkélyünkre benti növényeinket, elegendő tér fog állni rendelkezésünkre, és kényelmesen, napos, kellemes időben átültethetjük azokat (ráadásul, ami a fő, nem odabent kell koszolnunk, így megspórolhatunk egy feltakarítást a kiszóródott föld után).

Télen ugyanúgy engedélyezett a szobanövények felfrissítése, nagyobb cserépbe áthelyezése, amennyiben bent a szobában, vagy a kamrában, pincében történik. Ha pl. egy újonnan vett példánynak a gyökere hamar kinövi azt a cserepet, amiben árulták, akkor ne várjunk a következő tavaszig új földbe átültetéssel csupán a fenti kényelmi szempontokra hivatkozva, mert addigra akár el is pusztulhat szeretett növényünk.

 

Az új cserépbe kerülő növények számára rendkívül fontos a hozzájuk passzoló ültető közeg kiválasztása. Feladata, hogy megtámassza a gyökérzetet (ezáltal az egész növényt), elegendő vízzel és tápanyaggal lássa el (a kezdeti gyors fejlődés miatt), megakadályozza a víz pangását, vagyis jó vízelvezetéssel rendelkezzen. Nem ajánlott a kertből behozott földbe áthelyezni szobanövényeinket, ugyanis az a folyamatos öntözés hatására elveszti morzsás szerkezetét, betömörödik, ezért vízáteresztő képessége alábbhagy, a növény megfulladhat az ilyen típusú talajban. Mindenképpen vásároljunk gazdaboltban kapható speciális földkeveréket, tőzeget vagy egyéb ültető közeget, hogy növényünk számára a megfelelő pH-jú közeget biztosíthassuk.

 

Átültetéskor először vegyük ki a régi cserépből növényünket (érdemes beöntözni előtte, hogy könnyebben kicsusszanjon), majd rázzuk le óvatosan a régi elhasznált, tápanyagban szegény talajt a gyökerekről úgy, hogy azok ne sérüljenek meg. Ha nem akarjuk nagyobb cserépbe tenni, csupán talajt szeretnénk alatta cserélni, akkor a gyökeret óvatosan vágjuk vissza, de ne mindet, csak kb. az 1/3-át. Ezt újraültetésnek nevezzük. Tegyünk az új virágtartó aljába 2-3cm vastagon duzzasztott agyagkavicsokat, hogy a vízelvezetés problémája megoldva legyen. Ezek az agyagkavicsok megszívják magukat vízzel és hosszú ideig nedves közeget biztosítanak szobanövényeinknek. Töltsük meg félig a cserepet a megfelelő talajkeverékkel, majd helyezzük bele a régi növényünket, majd adagoljuk hozzá a másik felét is a földkeveréknek úgy, hogy folyamatosan nyomkodjuk a növény körül a talajt (így tartja meg a gyökérzetet a földkeverék), majd öntözzük be alaposan.

Ügyeljünk arra, hogy mindig a növekedési időszak kezdetén ültessük át az adott növényt, a pihenőidőszakban ugyanis a gyökerek sem növekednek, így nem fogja tudni behálózni az új földet, amiből egyenesen következik, hogy a talaj vízzel telítetté válik, ennek végeredménye pedig az, hogy a gyökerek elrothadhatnak. Beteg növényeket sem szabad átültetni! Fontos, hogy az első hónapban ne tápoldatozzuk az újonnan átültetett növényeket, mert az új földkeverék kellő mennyiségű mikro- és makro elemet tartalmaz az új gyökerek kialakulásához.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *