Szezonban a tökfélék!

hirdetes

Szezonban a tökfélék! Azok számára, akik saját veteményeskerttel vagy kis zöldséges kerttel rendelkeznek, bizonyára nem újdonság, hogy sorra bukkannak fel a különböző tökfélék termései, amik igencsak megszínesítik a mindennapok konyháját. Amellett, hogy egészségesek, látványosak, ízletesek, hihetetlen könnyű a termesztésük is. Lássuk, kikről is van szó!

A tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik az uborka, cukkini, patisszon, spárgatök, főzőtök, sütőtök, sárgadinnye és a görögdinnye is. Közös jellemzőjük, hogy általában egyéves kúszó szárú növények, amelyek mindegyikének kabakos termése van. Öttagú virágaik sárga színűek, a gasztronómia szerelmesei ezeket a virágokat is fel tudják használni egy-egy ízletes étel elkészítésekor. Termesztése pofon egyszerű, de már márciusban el kell kezdeni azt, ha magról szeretnénk gyönyörű, egészséges példányokkal kedveskedni családtagjainknak. A magokat érdemes 1 nappal előtte beáztatni a jobb csírázás érdekében, majd egyesével vessük el őket kis cserepekbe, amiket fóliasátorban nevelgethetünk már március végétől. A kis magok hamar kicsíráznak, s a palántanövények szépen növekednek a párás meleg levegőben. Arra ügyeljünk, hogy akár fóliasátrunk van, akár a szobában neveljük ki a kis palántákat, legalább 2 naponta szellőztessünk, ugyanis a fülledt párás környezetben a mikroorganizmusok elszaporodhatnak, és időnek előtte megbetegíthetik kis növényeinket.

A kis palántákat már április végén ki szabad ültetni, aki nem szeretne a magvetéssel bíbelődni, azok vásárolhatnak kész palántákat is, amiket szintén ebben az időszakban már ki szabad ültetni. Kivétel ez alól a sárgadinnye és a görögdinnye, ők ugyanis melegigényesebbek, így őket csak május közepén ültessük ki! Fontos információ, hogy az összes tökféle térigényes, vízigényes és napfényigényes növény. Ha ezt a 3 dolgot megjegyezzük, nem hibázhatunk a termesztésekkor. Helyigényes, vagyis egymástól minimum 1 méterre ültessük őket, a sorban melléjük következő növényt minimum 60 cm-re ültessük. Óvakodjunk attól, hogy 2 tökfélét egymás szomszédságába ültessünk, ugyanis a kártevők és kórokozók nagyobb pusztítást végezhetnek egy esetleges támadás esetén. Uborka közé bazsalikomot ültetve pl. elriasztjuk az uborka kártevőit és a lisztharmat valamint a peronoszpóra betegségek sem ütik fel annyira rút fejüket, mint a sima, bazsalikom mentes sorokban. Remek társnövénye az uborkának a saláta vagy a káposztafélék is!

Vízigényes növények, vagyis kiültetést követően minden este alaposan öntözzük be őket, hiszen gondoljunk bele, termésük 90%a vizet tartalmaz, szárazságban nem lesz képes a növény kitermelni ezeket a terméseket. Napfényigényes, vagyis nehogy félárnyékba vagy árnyékba ültessük őket, mert kifejezetten jól tűrik a tűző Napot, szép egészséges növényekké fejlődnek. Szabadföldi termesztéskor 1-1 lukba 3 magot szórjunk minimum, de ha mind a 3 kikel, akkor sajnos a 2 gyengébbtől el kell búcsúznunk, vagy át kell őket ültetni abba a lukba, amelyikben 1 mag sem kelt ki. Leggyakoribb betegségei között felfigyelhetünk a peronoszpórára, lisztharmatra, uborka mozaik vírusra (CMV), pszeudomonaszos betegségre, kártevők közül pedig a már jól ismert levéltetvekre, drótférgekre, pajorokra (az utóbbi kettő a gyökereket hammantja meg). Egy gyorstalpaló táblázat ezek védekezésére:

Károsító Védekezés ellenük
Uborka mozaik vírus (CMV) Növény eltávolítása termés betakarítás után azonnal
Pszeudomonaszos bakteriális betegség Réz tartalmú szerek (Bordói lé, Rézoxiklorid, Champion)
Peronoszpóra gomba Dithane, Orthocid, Folpan, réz tartalmú szerek
Lisztharmat gomba Kumulus S, Thiovit, Karathane, Nimrod 25EC, Fundazol 50WP, Chorus, Topas, Score
Levéltetvek Mospilan, Pirimor, Chess, Danadim, Decis
Drótférgek, pajorok Pendona, Decis, Danadim
1. ábra: Lisztharmat tökön

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
három × négy =