Szeptemberi munkák a kertben II.

hirdetes

Az évelők tőosztását és átültetését is inkább most végezzük, mint tavasszal, mert ilyenkor kevésbé sínylik meg. Lehetőleg a hónap elején kezdjünk is neki, hogy még megerősödhessenek, és fel tudjanak készülni a télre. Figyeljünk, hogy tőosztás esetén ne legyenek kicsi darabok, mert annak először meg kell erősödnie, aztán tud csak dúsan virágozni. Mielőtt elültetnénk a töveket, vágjuk vissza a gyökereket, és a föld feletti szárat is. Ültetéskor akkora gödröt készítsünk, hogy a gyökerek függőlegesen állhassanak benne, majd a végén jól öntözzük be. A liliomok átültetésére is most keríthetünk sort. Lehetőleg napos, meleg helyre tegyük, kötött talajon homokot, vagy komposztot keverjük az ültetőgödörbe.

Akár már most is felszedhetjük a korán virágzó kardvirágok hagymagumóit, mert minél tovább maradnak a talajban a lomb száradása után, annál valószínűbb, hogy megtámadják a kórokozók. Válogassuk át őket, és csak a teljesen egészségeseket tároljuk. Először rázzuk le a gyökerekről az összes földet, majd száraz, szellős helyen kicsit szikkasszuk meg a hagymagumókat, a csak ezek után tároljuk őket lehetőleg rácsos ládába, hogy továbbra is szellőzni tudjanak.

Ha már a hagymákkal dolgozgatunk, akkor a tavasz végén felszedett virághagymák ültetését is elkezdhetjük. Legismertebb a nárcisz, tulipán és a jácint, de ültethetjük már a hóvirágot és a gyöngyikét is. A jácintnál nagyon figyeljünk, hogy a gyökérkoronát ne sértsük meg. Az ültetési mélység 10-15 cm legyen, a talaj kötöttségétől függően. Minél lazább a talaj, annál mélyebbre tehetjük. A tulipánt 8-10 cm mélyre a hónap vége felé, a nárciszt pedig 15 cm mélyre ültessük.

A nyáron virágzó lovagcsillag vagyis az Amarillys hagymáit pedig szedjük fel.

A szeptember az a hónap, amikor még gyakran beköszönt egy-egy melegebb időszak, ezért figyeljünk, hogy a virágzó növényeinket, mint pl. a dália és krizantém, rendszeresen öntözzük. Lehetőleg a leveleket ne érje víz, inkább a talajukat locsoljuk.

A növekedése fokozatosan lassul, ezért még mindig rendszeresen, de már egyre ritkábban nyírjuk a gyepet.

Ha az előző hónapban nagyon meleg lett volna, vagy csak nem volt rá időnk, akkor most nyírjuk meg a tűlevelű örökzöldekből álló sövényünket. A leveles résznél mélyebbre ne vágjunk, mert bizonytalan, hogy újra kihat e, valamint keresztmetszetét csak trapéz alakúra formáljuk.

Talán ez érdekli:  Szeptemberi munkák a kertben I.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenkettő − 5 =