Préseljünk gyümölcs- és zöldségleveket

hirdetes

Préseljünk gyümölcs- és zöldségleveket! Már régóta tudjuk, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek gyógynövényként egyaránt funkcionálnak. Érdemes őket – most, amíg még szezon van – frissen facsarva vagy turmixolva fogyasztani, hiszen ebben a formában is megőrzik vitamin tartalmukat, ráadásul mixelve őket az esetleges kellemetlenebb íz világú növényeket is jobb szívvel isszuk meg. Lássuk hát, melyiküket milyen nyavalyára igyuk bőséggel!

Áfonyalé: A gyümölcsben található egy olyan anyag (mirtillin), amelynek hatására javul az erek állapota és az agyi vérkeringés. Mivel helyreállítja az érfalat és csökkenti a hajszálerek törékenységét, ezért akár visszér megelőzésére is ajánlják (csökkenti a lábdagadást az arra hajlamosaknál, visszerek regenerálódnak, érelmeszesedés felszámolásában is segít, valamint az aranyér gyógyításában is). Emellett jótékony hatással van a szemre, szemgyulladásra, enyhíti a szürkületi vakságot, mert A-vitaminban gazdag.

Tőzegáfonyalé: Biztosítja az egészséges vizeletürítést, megelőzi a húgyúti fertőzéseket, ezért terhes nőknek különösen ajánlják fogyasztását.

Almalé: Magas pektintartalma miatt a sejtfalerősebbek, robosztusabbak, ennek megfelelően ellenállóbbak lesznek. Hasmenés esetén 3-4dl alma lé kitűnő hasfogó lehet, erősíti az immunrendszert, a benne található foszforsav és almasav pedig jótékonyan hat az agyra, vesére, májra, tehát lábadozó betegeknek előszeretettel írják fel.

Ananászlé: Főként fogyókúrázóknak és tisztító kúrán lévőknek ajánlják, mert fehérjebontó hatása van. Emellett csökkenti az éhségérzetet, de alkalmazzák emésztési problémák kezelésében, has puffadás ellen, májpanaszok kezelésére és műtétel utáni ödémák megszüntetésére is. Napi 2-3dl ananász lé fogyasztása megelőzheti a köszvény, reuma, fogínysorvadás kialakulását!

Céklalé: Vashiány megszüntetésére az egyik legjobb orvosság (szigorúan reggeli előtt, éhgyomorra, minimum 1dl fogyasztása ajánlott). Főleg nők körében elterjedt, hiszen a különböző „vasrabló” dolgok, mint pl. menzesz, szülés, szoptatás, terhesség, felélik a szervezet vasraktárát, ezért mielőbb pótolni kell azt. Ugyanolyan alkalmas fáradékonyságra, idegeskedésre, stresszre, koncentráló képesség csökkenésére inni (ezek mind a vashiány tünetei). Vashiányos állapotban a méreganyagok könnyebben felhalmozódnak szervezetünkben, a káros nehézfémek beépülnek.

Grépfrútlé: A téli időszakban ajánlott a fogyasztása, ugyanis immunerősítő hatása közismert (grépfrút cseppek). Emellett kiváló fogyasztó ital is, mert optimalizálja a szervezet inzulin szintjét, csökkenti a magas koleszterinszintet. Nátha, torokfájás, légúti panaszok esetén gyorsítja a gyógyulás folyamatát!

Homoktövislé: Az egyik legjobb szervezet roboráló, ugyanis nem csak igen magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, hanem emellett még majdnem 190 különböző biológiailag aktív komponenst is tartalmaz. Aki gyakran isszák, megfiatalodnak tőle, mert ellátja a szervezetet a megfelelő vitaminokkal, de zsíroldó hatású, így méregtelenítő kúrák alapanyaga is egyben. Regenerálja a májat, a tüdőt és a hasnyálmirigyeket is. Magas antioxidáns tartalma miatt gátolja a daganatos sejtek osztódását, csökkenti az allergiás reakciókat pl. szénanátha esetében, nyugtató, stressz oldó és még a fekélyek gyógyulásában is segít.

Káposztalé: Segít egyensúlyba hozni a bélflórát, csökkenti a koleszterinszintet. Fogyókúrázóknak kedvelt itala, eltávolítja a rákkeltő méreganyagokat, megakadályozza a székrekedést, megszünteti a candida gombát. Gyomor- és nyombélfekélyben szenvedők gyógyulási esélyeit növeli napi 1-2 dl káposztalé.

Sárgarépalé: Kiváló béta karotin forrásunk, ami azért előny, mert a májban és a bélfalban található karotináz enzim hatására a béta karotinból A- vitamin képződik. Napozás után, amikor a szabadgyökök útjukra indulnak, hogy megöregítsék a bőrünket, igyunk meg gyorsan 1-2dl répalét, ami aktivizálja a pigment sejteket, gyorsítja, tartóssá teszi a barnulást.

Zellerlé: A zeller szerves anyagai, ásványi soi hozzájárulnak a szervezet sav-bázis egyensúlyához, így elkerülhető a szervezet elsavasodása. Javítja a bőrünk állapotát (allergiás kiütések, ekcéma, pikkelysömör), de a gyermekeknél is alkalmazzák hiperaktivitás ellen, ugyanis remek idegnyugtató. Segíti a csontképzést, mert szerves nátriumban gazdag, amely miatt a kalcium felszívódása biztosabb, így csontritkulásban szenvedők napi itala kellene hogy legyen. Legszebb tulajdonsága – férfiak milliói örömére –hogy az egyik legtermészetesebb potencianövelő szer a ginszenggyökér mellett.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.




Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..