Őszi egészség fenntartók – A gombák

hirdetes

Rengeteg cikk íródott már a gombák kártékony hatásairól, nem lenne hát illendő bemutatni a másik oldalát sem ennek a gyönyörű csoportnak. Tudjuk, hogy a gombák sem az állatok, sem a növények csoportjába nem tartoznak, hiszen mindkettejük tulajdonságait képesek magukban hordozni:

  • Kitin faluk van (állati tulajdonság)
  • Heterotrófok, vagyis szerves anyagból állítanak elő maguknak tápanyagot (állati tulajdonság)
  • spórákkal szaporodnak (növényi tulajdonság)

Nem szabad abban a tévhitben élnünk, hogy a gombák csupán ellenségei gyönyörű kertünknek, hiszen az egész csoport igen fontos ökológiai szerepet tölt be Földünk élővilágában. Jelentős részük ugyanis lebontó szervezet, így az elhullott növényi- illetve állati maradványokból készít hasznos tápanyagokat, amelyeket később szintén a növények gyökereiken keresztül fel tudnak venni, az egészséges tápanyagban gazdag növényeket elfogyasztják az állatok, s a kör bezárul. Ez az élet körforgása.

A gombák országa majdnem annyira kiterjedt, mint a növényeké, a penészgombától kezdve az emberek által is fogyasztható kalapos gombákig. Mivel itt van az ősz, s gyakrabban elered az eső, kapjuk fel a csizmánkat és irány az erdő eső után. Garantáltan találunk friss, ehető gombafajokat, melyek igen egészségesek szervezetünk számára. Lássunk pár ismert és kevésbé ismert fajt belőlük:

  1. Csiperke gomba (Agaricus bresadolianus): Rengeteg csiperke féle van, ezek általában mind ehetőek. Kalapja 5-10cm átmérőjű, tönkje 3-7 cm hosszú, fehér gomba. Gallérja gyenge, hártyás, a tönk csúcsa kissé rózsaszínes, nagyon kellemes csiperke illattal rendelkezik! Vigyázat! Összetéveszthető a mérgező Fenolszagú csiperkével, aminek a húsa krómsárgára színeződik, ha kettévágják (az ehető csiperkének marad fehér)!!! Csak erdőből szedjük, mert autóút mellett könnyen megkötik a nehézfémeket.

  1. Aranyos galambgomba (Russula aurata): Nevét az aranysárga színű kalapjáról kapta, amely fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik. Húsos tömbje többnyire 10cm-ig nő meg, fehér színű. Nálunk viszonylag ritkán fordul elő.

3.Csengettyűgomba (Pluteus cervinus): Egész évben előfordul, általában ugyanazon a helyen, így ha egyszer rálelünk, már csak vissza kell járni hozzá J. Erdőben és mezőkön egyaránt előfordulhat. Barna kalapja 5-15cm széles, a tönkje csuklósan kifordítható a kalapból. Szerencsére nem nagyon összetéveszthető egyik mérgező gombával sem.

  1. Barna tinóru (Imleria badia): Októberig megtalálható savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben. A kalapja gesztenyebarna, 4-10cm átmérőjű, míg a tönkje világosbarna, 5-9cm hosszú. Húsa sárgás, azonban vágásra könnyen kékül! Összetéveszthető a nem ehető (nem egyenlő mérgező!!!) Eperízű tinóruval, valamint az ehető Ízletes vargánya gombával.

 

  1. Elefántcsont csigagomba (Hygrophorus eburneus): Ősszel mindenhol előfordul szinte, ám csak kevesen szeretik fanyarkás íze miatt. Az egész gomba fehér, kalapja 3-10cm széles, tönkje karcsú, vékony, 5-15 cm hosszú, jellegzetes csigagomba illata van, erős aromája miatt azonban csak kevesen kedvelik J.

 

  1. Erdei szömörcsög (Phallus impudicus): Ha sietünk, októberig még fellelhető ez a kucsmagomba, biztosan nem tévesztjük össze semmivel (legalább is más gombákkal J, esetleg az ízletes kucsmagombával). Viszont vigyázat! Ez a gomba csak fiatalon ehető, amikor ún. boszorkánytojás alakja van.

 

Ezeken a gombákon kívül még jelentős számban akadnak ehető példányok erdeinkben, érdemes őket felkutatnunk, már csak érdekes megjelenésük, illatuk miatt is. Tartsuk azonban szem előtt, hogy minden esetben vizsgáltassuk be az általunk szerzett gombákat gombaszakértővel, ugyanis egy – egy faj könnyen összetéveszthető mérgező rokonával, ne sajnáljuk a pénzt a biztosra, egészségünk többet ér!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *