Orchideát télre is!

hirdetes

Habár közismert tény, hogy Orchidea fajaink hazája a trópusok, szubtrópusok vidéke, sok ember otthonának gyöngyszemei ezek az epifiton (fán lakó) vagy terreszter (talajon élő), ikergumóval rendelkező növények, hazánkban csupán szobanövények. Tőlevélrózsás egyedeik szinte minden virágboltban és díszfaiskolában fellelhetőek, a legnépszerűbb ajándék hölgyek számára, rendszerint virágba borult példányaikat kapjuk kézhez, ám igen nehéz folyamatos virágzásra bírnunk őkelmét, de nem lehetetlen. Lássuk a trükköt:

Első lépésként azonnal helyezzük a szoba legvilágosabb részébe a növényt (ablakpárkány nyerő választás). Amennyiben télen is szeretnénk csodálni őket, ámde száraz meleg lakásunk van, úgy alkalmazzunk párásítót, hiszen a trópusokon (a természetes közegében) is állandóan 80-90%-os páratartalom fordul elő. Nem kell egyből több tízezres beruházástól rettegnünk, elég csupán a növény alá helyezni egy tálcányi agyag granulátumot, amelyet időnként alaposan meglocsolunk. Az agyagdarabkák magukba szívják a vizet, s egyfajta folyamatos párologtatással karban tarthatják orchideáinkat!

Veszélyes lehet szeretett növényünk számára, ha az ablakpárkány alatt, ahová kihelyezzük, közvetlenül található egy radiátor, ez ugyanis a növény gyors kiszáradásához vezethet, ám erre is van megoldás: helyezzünk a radiátorra egy párologtató edényt (lehetőleg kerámiából). Ezek után már csak és kizárólag akkor szabad orchideánkat megöntözni (szobahőmérsékletű esővízzel vagy olvadt, tiszta hóval, esetleg felforralt majd lehűtött csapvízzel), ha látjuk, hogy közege száraz.

Szigorúan átlátszó cserepekben tartsuk őket, egyrészt mert gyökerei asszimilálnak (fényből tápanyagot állítanak elő), másrészt mert gyökerei levegőigényesek, azaz talajba helyezve megfulladhat a növény. 2-3 hetente tápoldatozzuk, vagy minden 3. öntözésnél, erre kifejezetten szüksége van a folyamatos virágzás biztosításához. Ha permetezni szeretnénk télen lepkeorchideánkat, hát ne tegyük. Hatására ugyanis rothadásnak indulhat a levelek belseje, amely visszafordíthatatlan károkat tud okozni. Egyszerűen törölgessük át leveleit szappanos, majd tiszta vízzel, ez ugyanolyan hatékony módszer lehet, mint ha vegyszeresen kezelnénk (arról nem is beszélve, hogy mindenkit lebeszélnék a lakásban való bárminemű permetezési kísérletről!).

Nálunk kapható fajtái:

  • Cymbidiumok (csónakorchideák): Származási helyük Madagaszkár, India, Japán. Erős gyökérzettel, rövid, elágazó
    1. ábra: Cymbidium sp.

    szárral és szárgumóval, valamint a szárgumó tövéből eredő virágzattal rendelkeznek. Sok fényre, minimum 70%-os párára, 16-18OC-os hőmérsékletre és komplex műtrágyákra (7-10 naponta 0,2% tápoldat, N:P:K 1:2:2) van szüksége az életben maradáshoz. Savanyú közegben árulják, mi is tartsuk ebben, ugyanis az egész családra jellemző, hogy a meszes talajt nem tűrik. Megbetegítheti a CMV (Cymbidium Mozaic Virus), Fuzárium (túlöntözés miatt), Fitoftora vagy a Botrítisz. Kártevők közül figyeljünk a levéltetvekre, pajzstetvekre, atkákra, tripszekre, valaki tuti meg fogja támadni.

  • Phalaenopsis hibridek: Távol keletről származnak, vagyis kifejezetten melegigényesek, közepesen fényigényesek. Jó hír, hogy esetükben nem kell tartanunk attól, hogy megfulladunk a lakásban a magas páratartalomtól, ugyanis a száraz levegőt igen jól tűrik.
2. ábra: Phalaenopsis hibrid

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

2 hozzászólás

  1. A cymbidium csónak orchidea és nem lepke, mit ahogy fent írták.

  2. Köszönjük a segítséget! Önnek teljesen igaza van, már javítottam is!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *