Öntözzünk gyógynövényekkel!

hirdetes

Öntözzünk gyógynövényekkel!

Minden okos kiskertész tudja, hogy fontos a növények tápanyag utánpótlása, akármilyen formában történik is ez! Akadnak azonban olyan kertészek, akik ügyelnek környezetük és a Föld biztonságára is, vagyis ellenzik a különböző műtrágyákkal való trágyázást, hiszen tudják, a valódi tápanyagokat nem lehet mesterségesen, kémiai összetevőkből előállítani, a növények igazi tápanyagszükségletét csak egy másik növény bomló szervezete adhatja meg. Közülük is a legértékesebbek a különböző gyógy- és fűszernövényekből – akár saját magunk által is -előállított erjesztett trágyalevek.

 

A trágyalé mindig egy erjesztési folyamat eredménye, legegyszerűbben úgy állíthatjuk elő, ha a frissen levágott növényi részeket egy előre odakészített tálba vagy hordóba először vízzel felöntjük (legjobb persze a fából készül hordó, víznek pedig az esővíz a legideálisabb). Nem szabad türelmetlenkednünk, ugyanis ha pár nap után ki akarjuk venni a gyógynövényeket a vízből, akkor nem kapunk mást, csak elázott növényeket és maximum egy kis mentás vizet (ha mentát áztatunk). Az erjedés egy lassú, türelemre intő folyamat, aminek a sebessége függ attól, hogy éppen milyen meleg van. Ha még csak zavarosnak látjuk lötyinket, akkor nincsen kész. Ha már elfolyósodnak a benne úszkáló növényi részek, és erősen szaglik keverékünk, akkor már jó úton járunk.

 

A legközismertebb erjesztett gyógynövény a csalánlé. Ezt elsősorban zöldségnövények alaptrágyaleveként hasznosítsuk, de pl. a szamóca is nagyon szereti, ha ültetés előtt a talajt ezzel a keverékkel öntözzük be, vagy – mivel a szamóca évelő növényünk – a terméshozás előtti évben ősszel juttassuk a szamóca köré ki a csalánlevet, ugyanis a kitűnő talajszerkezet mellett ellátja mindenféle tápanyaggal a talajt, amely elősegíti nem csak a szamóca, de az összes gyümölcstermő növényünket is. Ráadásul az erjesztett csalánlé gyönyörűen elősegíti a komposzt dombunk gyorsabb érését. A tömény csalánlét a gyümölcsfák törzsének ápolására is bevethetjük, pl. fagykárok okozta repedésekre önthetjük (az erjesztett sűrű csalánlé masszát keverjük össze mésszel, majd ezt az anyagot kenjük a megrepedt fatörzsekre, hogy a kártevők, kórokozók ne juthassanak be a repedéseken keresztül).

A csalánlé a legnépszerűbb és egyben legkönnyebben elkészíthető trágyalé, de itt nem áll meg a tudomány, ugyanis van a kertünkben 4 olyan növény, amelyek keveréke biztosabb rovarűző hatással rendelkezik, mint sok permetszer. Ez a 4 növényünk a Fekete üröm, a Fehér üröm, a petrezselyem és a lestyán. Akkor öntözzük meg velük beteg növényeinket, ha fellép a szürkepenész vagy valamely levélfodrosság. A rebarbara és a torma levelei erjesztve tökéletesen megakadályozzák pl. a káposztafélék legádázabb ellenségét, a gyökérgolyva kialakulását.

Nagyon fontos tudnunk, hogy sohasem a növényeket, hanem a talajt trágyázzuk, ugyanis növényeinken ez az erjedt lé perzselési tüneteket okozna (mint amikor túl töményen permetezünk, vagy nagy melegben permetezünk).

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenegy − hét =