Ökológiai védekezés állati kártevők ellen I.

hirdetes

Egész szezonban megannyi szó esik arról, hogy a különböző állati kártevők ellen milyen kémiai eszközökkel, vegyszerekkel védekezhetünk. Mivel azonban manapság a fenntartható gazdálkodás egyre több ember figyelmét felkelti, készítettem egy kis összefoglalót arról, hogyan tudunk egyéb módon keresztbe tenni ezeknek a kis gonosz rovaroknak.

Először is megelőzéssel! Ez ugyanis sokkal fontosabb, mint a keletkezett kár kezelése, amely gyakran a fertőzött növényi rész eltávolításával járhat. A megelőzés leggyakoribb esetben a rovarok rajzásával függ össze, ugyanis a különböző csapdázások segítségével egy előre látható képet kapunk az esetlegesen kialakuló nemzedékek egyedszámáról. Magyarán, hogy ha ennyi és ennyi imágó van, akkor ezeknek kb. mennyi lárvája lesz, ami le fogja rágicsálni a növényzetünket. Ezt meg lehet becsülni:

  • Fénycsapdázás: Ezt el lehet érni normál izzóval is, vagy UV-lámpa segítségével. Lényege, hogy a kihelyezett fényforrásokat a megfigyelendő faj rajzáskezdetekkor helyezzük ki, és ragadós papírcsapdákkal minden nap megszámolni, hogy az adott fajból mennyi egyed ragad bele a csapdába! Normál lámpával lehet csapdázni pl. az amerikai fehér szövőlepkét és a bagolylepkét, UV fénnyel az almamolyt.
1. ábra: Fénycsapdázás

 

  • Feromon csapdázás: A hímek általában egy feromon illatanyag alapján keresik fel a nőstényeket, s ha ezt az illatanyagot kijuttatjuk a levegőbe, a hímeket odavonzza és beleragadnak a már jól ismert ragadós papír csapdába. Ilyen feromon csapdákat is lehet ám gazdaboltokban kapni!

 

  • Illatcsapdázás: Ilyen pl. a melaszcsapda, amit bagolylepkék ellen vetnek be. De akadnak különböző virágillatot utánzó csapdák is, amelyek a megfelelő kártevők vonzását segítik elő.

 

  • Színcsapda: Legismertebb a világoskék ragacsos papír kihelyezése, amelyet inkább üvegházban szoktak alkalmazni Üvegházi molytetű, virágtripsz és takácsatkák ellen. Sárga lapok kihelyezése aknázólégy és cseresznyelégy ellen, fehér lapok kaliforniai pajzstetű ellen, szürke lapok bolhák ellen. Beleragadnak, meg lehet őket számolni, és egy körülbelüli kártételre gyanakodni ezután.
2. ábra: Színcsapdázás

 

Szintén a megelőzés kategóriájába tartoznak a különböző mechanikai és agrotechnikai védekezések, úgy mint a metszések előtti szerszámok lefertőtlenítése Klórmésszel vagy Hypoval, a talajgőzölés, vetésforgó alkalmazása, társnövények egymás mellé ültetése (Gertrud Franck féle vegyes kert), megfelelő fajtaválasztás, egészséges szaporítóanyag vásárlása, fertőzött növényi részek eltávolítása és elégetése valamint a növények számára a legmegfelelőbb környezet biztosítása!

 

Akadnak növényekből kivont „kémiai vegyszerek”, ezek nem károsítják pl. a melegvérűeket vagy a halakat, ha pl. a vízbe jutnak, ezért a biogazdálkodásban még ezeket a permetléket is előszeretettel használják. Közismert a csalán lé vagy a káliszappan használata levéltetvek, atkák ellen, de egyesek nem riadnak vissza az édeskömény lé vagy a gyermekláncfű lé kivonatától sem, amelyek általános növekedés serkentő szerek, vagyis elősegítik, hogy a növény kinőjön a kártevők pusztítása alól.

Következő cikkemben konkrétan a biológiai védekezési lehetőségekről fogok beszámolni, vagyis amikor élő szervezetet vetnek be a kártevő állatok ellen!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel!”

 

Cikk folytatása: Ökológiai védekezés állati kártevők ellen II.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
17 − 2 =