Novemberi tennivalók 1.

hirdetes

Novemberben a természet már felkészül a télre, lombhullatóink kopárak, csak az örökzöldek és a virágzó kétnyárik visznek színt a természetbe. Számunkra is eljött az idő, hogy az utolsó simításokat is levégezzük kertünkben.

Elég valószínű, hogy az előző hónapban már elraktuk a fűnyírónkat, viszont ha nagyon enyhe időnk van, és a füvünk még mindig növekszik, akkor érdemes lenyírni. Optimális áttelelési magasság a 4-5 cm, mert ha ennél hosszabb, akkor befülledhet a hó alatt, ha viszont rövidebb, akkor kifagyhat a tő.  Akár nyírjuk előtte a gyepet, akár nem, mindenképp jót tesz neki, ha 4-6 cm vastagságban marhatrágyát, vagy tőzeget terítünk szét rajta, lehetőleg egyenletesen. Amennyiben csomósan maradna a füvön, a tél folyamán könnyen kiégetheti azt, és akkor a következő évben foltos lesz a gyepünk.

 

Az érzékenyebb évelők és cserjék tövét takarjuk be mulccsal, hogy meg ne fagyjanak, és jövőre is elkápráztathassanak virágdíszükkel, mint pl. a fáklyaliliom, szellőrózsa, iszalag és a lomblevelű örökzöldjeink. Lomblevelű és tűlevelű örökzöldjeink téli védelmét is megkezdhetjük. A talaj átfagyásának mérséklése érdekében takarjuk szalmával, tőzeggel vagy lombbal a földfelszínt. Déli oldalukra árnyékolót is készíthetünk.

A díszfüvek bugáit távolítsuk el, de lombjukat hagyjuk meg tavaszig és kössük össze, hogy az esővíz lecsoroghasson rajtuk, de a szél ne tépázza őket. A pampafű sajnos fagyérzékeny növény, ezért tövét vastagon takarjuk nagy kupac lombbal, vagy faforgáccsal, tetejére mindenképp tegyünk kukoricaszárat vagy ágakat nehezéknek.

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizennégy + 19 =