Nevelj datolyaszilvát!

hirdetes

A viccesen kakiszilvának is nevezett Diospyros kaki igen régóta termeszthető hazai körülmények között, s ha ügyesek vagyunk, évek múlva egy sűrűn termő, terebélyes fát fogunk tudni kinevelni, amelynek még a gyümölcse is élvezeti forrást nyújthat. Egyik ékes példányával maga a Villányi úton lévő Kertészeti Egyetem dicsekedhet. Nevét a kínai kha (lélek) és ki (energia) szavak összetételéből kapta, tehát bátran megállapítható, hogy ez az egzotikus gyümölcs nem más, mint az istenek eledele.

Ha nem csak a téli időszakban szeretnénk vele találkozni a zöldség-gyümölcsös kisboltok és az áruházak polcain, akkor érdemes felkeresnünk a legközelebbi díszfaiskolát vagy faiskolát a közelünkben, mert tutira kapható lesz ennek az egzotikus gyümölcsnek a magonca, mert habár Kína, illetve Délkelet-Ázsia növénye, azért hazánkban is vígan eléldegél. Ha beszereztük alanyunkat, akkor természetesen a kora tavaszi időszak a legoptimálisabb a kis egyedünk elültetésére, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10 fokot (a levegő átlaghőmérséklete ekkor 14 fok). Mivel a fiatal csemeték még érzékenyek a fagyokra, ezért 2 dolgot tehetünk. Az egyik, hogy déli fekvésű területre helyezzük, vagy a kert legnaposabb részébe, ugyanis a meleg mellett a fényt szereti a legjobban. A másik teendőnk, hogy az első telén a tövét majd be kell takargatnunk, hogy biztosan túléljen egy esetleges keményebb fagytámadást. Ültetését az ültetés szabályainak megfelelően vigyük véghez (40x40x40cm-s gödör, aljára vegyesen szerves anyag trágya és föld keveréke, a gyökerek nem érintkezhetnek közvetlenül a marhatrágyával, alapos beiszapolást igényel, tányért hagyjunk a fácska körül, hogy az öntözővíz célirányosan a gyökerekhez kerüljön, stb.)

Metszése hasonlatos a többi csonthéjaséhoz, de a nyári zöldmetszést is meghálálja, ugyanis ekkor ritkítjuk meg a fát a felesleges hajtásoktól, hogy a napfény kellően át tudja járni. Ha minden jól megy, akkor a kakiszilva a második év októberének elején fog először teremni, majd megérni, de a fagyokig a fán marad. Ekkor kell őt leszüretelni, s még így is hagyni kell kissé utolérni, ugyanis a kezdetben kemény gyümölcs egy idő után vajpuhává válik. 3 fajtája ismert (Nikitas Gift, Meader, Sharon).

A távol- keleti gyógyászatban gyakran alkalmazzák kimagasló vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt.

Főként az aggyal kapcsolatos betegségek ellenszereként tartják nyilván, úgy mint agyvérzés utáni felépülésre, agydaganatok kezelésére, de használják pl. hajnövekedés serkentésére, légutak tisztítására, fogínysorvadás ellenszereként.

Mivel narancssárga színű, ezért kitűnő béta- karotin forrás, ezért kiváltképpen pajzsmirigybetegségek kezelésében, valamint magas vérnyomás mérséklésére és érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.

 

Bordás Melinda 

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

4 hozzászólás

  1. Rojo Brillante, Vaniglia, Tipo Ez a három legismertebb fajta. A Meader meg a Nikita nem is Diospyros kaki, hanem virginiana.
    Lerakatban meg nem kapható magonc, ugyanis egyrészt parthenokarp, tehát nincs magja, másrészt fagyérzékeny, és sokára teremne. Viszont oltványt esetleg kaphat. Annak meg a D. lotus az alanya, főleg, ha olaszból származik.

  2. Hali mindenkinek! Nekem van egy termő fám a fajtáját nem tudom nagyon szép gyümölcsöket terem, de van egy fanyar utóíze. Melyik az a fajta aminek nincs me ez a fanyar íze? Köszönöm ha tudna valaki nevet mondani.

  3. Üdvözlök mindenkit! Nekem van egy kis fám,az idén már öt éves.A termete is kicsi,még termés sem volt rajta.Az idén tavasszal rengeteg virágot hozott,de a termés csak mogyoró nagyságúra nőtt meg és akkor lehullott.Mi kehet az oka?Köszönöm,ha tud valaki segíteni!

  4. A magról kelt növények lassan fejlődnek, termésük apró rossz minőségű. Jó alanyai a saját magcsemeték vagy más faj magnövényei.

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
egy × öt =