Ne feledkezzünk el az őszi lemosó permetezésekről!

hirdetes

Ne feledkezzünk el az őszi lemosó permetezésekről!  Itt van, jelen van, megérkezett az ősz, s egyben véget ért a vénasszonyok nyara is. Az időjárás egyre hűvösebb, csapadékosabb, fáink kezdik lehullatni leveleiket. A természet lassan nyugovóra tér. Ám még ebben a csendes, síri időszakban sem szabad elfeledkeznünk növényeink védelméről, s bármilyen meglepő, még ebben az őszi időszakban is szükségük van permetezésre, hiszen a kártevők, kórokozók képesek a fák kérgében meghúzódni, könnyedén átvészelik a legnagyobb fagyokat is, vagy lehúzódnak a gyökerekhez a talajszint alá, ahol már szintén lehetetlenség védekezni ellenük. Így hát még a keményebb fagyok beköszönte előtt óvjuk meg gyümölcsfáinkat, bokrainkat. Tavasszal meghálálják gondoskodásunkat!

 

Az őszi lemosó permetezések célja a gyümölcsfák, szőlőtőkék fás részein, kéregrepedésekben, rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteinek elpusztítása és a kártevő rovarok áttelelt alakjainak gyérítése. Optimális időpontja lombhullatás utánra tehető. Eleve a lehullott lombleveleket gyűjtsük össze a fa alól (persze csak akkor, ha tudjuk, hogy beteg volt a fa), és vagy komposztáljuk el, vagy forgassuk a talajba, mert a legtöbb gomba ilyen körülmények között nem tud áttelelni, elpusztul. Ne feledkezzünk el a moníliás gyümölcsmúmiák eltávolításáról sem, mert ezek a legnagyobb fertőforrások a következő évben, és nyugodjunk meg, nem esnek le a fáról következő tavaszig sem! Érdemes a fatisztogatással (drótkefével vagy kaparó vassal) együtt elpusztítani a kis és nagy farontó lepkék hernyóit is, a járatba feldugott dróttal, vagy benzines vatta felhelyezésével, majd a nyílást fa sebzáró anyaggal lezárni. A tisztító eszközöket gyakran mártogassuk 25%-os hipó oldatba, ezzel fertőtlenítjük azokat!

A növényvédő szert vagy szereket bőségesen, nagy nyomású permetezővel juttassuk ki a fák törzsére, ágaira. Ez nagyon fontos (a nagy nyomás) mert csak így jut mindenhova a permetszerből. Továbbá vegyük figyelembe, hogy nem csak permeteznünk kell felelőtlenül, hanem előtte illik áttisztogatni gyümölcsfáink nagyobb felületét (törzset, ágakat), ezzel megakadályozzuk, hogy megannyi kártevő meglapulhasson a kéregrepedésekben, s csak ezután juttassuk ki a permetszert, így duplán biztosítjuk a védelmet gyümölcsfáinknak. Lemosó permetezések alkalmával a réz tartalmú készítmények eredményesen felhasználhatók a peronoszpóra, valamint a lisztharmat típusú gombák kivételével szinte valamennyi kórokozó ellen, emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek. Ilyen réz tartalmú permetszerek a Bordói lé, a Champion, a Rézkén, a Rézoxiklorid, Cuproxat, Rézgálic, Kocide, Nordox, Vitra Rézhidroxid. Szerencsére ezek egyike sem veszélyes sem a vízi élővilágra, sem a hasznos rovarokra, így azok is bátran alkalmazhatják, akik nem szeretik a kémiai vegyszereket megenni később.

 

Alkalmazzunk olajos lemosó permetezést rovarkártevők és atkák ellen, ezek az olajos alapú szerek egy vékony bevonatot képeznek a kártevőkön, amitől nem képesek fejlődési szakaszt váltani, ráadásul szépen megfulladnak tőle, így hamarosan elpusztulnak. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatka imágói és tojásai, valamint a körte levélbolha ellen. Ilyen olajos permetszer az Agrokén, Nevikén, Nevikén Extra, Tio-Biola, Vegesol RS, Rézkén. A kén hatóanyag használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű akaricid, azaz atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik. Kén alapanyagú a Kumulus S, Cosavet Df, Eurokén 2000 80 WG, Kén 800 FW, Kénkol 800 FW, Micrithiol-Special, Necator 80 WG, Microkén, Nikekén 800 FW, Solfo M 80, Thiovit Jet, Tiokoll 300 SC és a Thiovit mészkénlé.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizennégy − tíz =