Minden növényt ki a szabadba!

hirdetes

Minden növényt ki a szabadba! Lesznek, akiket a pincéből hozunk fel, másoknak a gumóit ültethetjük ki végre, de szobanövényeink és érzékenyebb mediterrán növényeink is végre valódi, ablaküvegmentes napfényhez juthatnak, mely által megkezdhetik valódi növekedési időszakukat, amely jó esetben ősz közepéig is eltarthat. Ezek a növények ebben az időszakban gyűjtenek kellő energiát a majdani teleltetéshez, növekednek, virágoznak, esetleg termést is hoznak, vagyis reprodukálják magukat.

Hozzuk ki a teraszra vagy kertünkbe az eddig ablakpárkányban levő szobanövényeinket! Ültessük át őket, kapjanak friss virágföldet, gyökerüket metsszük kissé visszább, hadd élvezzék a nyári napsütést ők is. Vigyázzunk, azonban, tűző napra ne tegyük őket, mert leveleik könnyen perzselődhetnek, helyezzük őket olyan helyre, ahol egész délelőtt süti őket a Nap, de a délutáni forróságban kerüljenek félárnyékos helyre. Tápoldatozni is szabad őket ilyenkor, hogy szebb és több virággal lássanak el bennünket. Trópusi eredetű növényeinknek szintén optimális lesz ez a hőmérsékleti viszony, így pálmaféléinket, egzotikus virágainkat, kaktuszainkat és pozsgásainkat is nyugodt szívvel elhelyezhetjük teraszunk vagy kertünk naposabbik szakaszán.

A pincéből kihozott Leandereket és muskátlikat akár dézsástul is kiültethetjük kertünkbe. A muskátlik megnyúlt hajtásait vágjuk vissza, s bár lehet, hogy nem hoznak egyből virágot, nyár közepére pótolni fogják azt, még hozzá hatványozottan. Leandereink is igénylik a hosszú teleltetés után az átültetést vagy a tápoldatozást, és természetesen a gyakori öntözést, hogy téli álmukból mielőbb felébredhessenek.

Kaparjuk elő, a tél során homokba rejtett hagymások gumóit is! Kiültethetőek cserépbe, dézsába, vagy szabadföldbe immáron a Kardvirág, a Dália, Kána és a Frézia gumói is. Azért előtte persze alaposan nézzük át őket, és a beteg vagy elrothadt gumóktól villámgyorsan szabaduljunk meg, mer a többit is megfertőzik és beteg gumóból vagy nem lesz semmi, vagy beteg, satnya növény fejlődik, ami tutira virágot nem fog hozni. Ugyanakkor elvethetőek az egynyáriak magjai is, hiszen csírázásukhoz megfelelő már a hőmérséklet, így nem kell előnevelni őket fóliában vagy a meleg konyhában, hanem a természetben szépen kikelnek. Közéjük tartozik a dísznapraforgó, a pillangóvirág, a körömvirág és az oroszlánszáj. A vízi- és mocsári növényeket szintén ebben az időszakban helyezzük a tóba vagy tópartra (Mocsári gólyahír, Nyílfű, Kálmos, Békaszőlő, Vizi jácint, Sulyom, Tavirózsa, stb.)

A földlabdás és konténeres tűlevelűeket, évelőket szinte egész évben kiültethetjük a kertünkbe, csupán a szabadgyökerűekkel kell vigyáznunk, őket csak tavasszal és ősszel szabad ültetni, amikor az átlaghőmérséklet 14 fok körül van és a talaj még- vagy már nem fagyos.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

1 hozzászólás

  1. Ez a cikk kissé talán elkésett. Minden bent teleltetett növény pár hónapja kint van.

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenhét + 11 =