Milyen talajtípushoz milyen növényeket ültessek?

hirdetes

Milyen talajtípushoz milyen növényeket ültessek?

Kertünket szeretnénk minél szebben, harmonikusabban ellátni színpompás virágokkal beültetni vagy gyönyörű, sűrű sövénnyel körbebástyázni. Ám nem minden növény szereti ugyanazt a talajtípust. Mielőtt nekiugranánk a díszfaiskolában a növények kiválasztásának, érdemes mintát vetetnünk kerti talajunkból, hogy megtudhassuk annak összetételét, minek következtében a választékunk ugyan le fog szűkülni, de garantáltan jól fogják a kiválasztott növények érezni magukat nálunk. Akadnak homoktalajok, agyagos talajok, mészben gazdag talajok és savanyú talajok. Természetesen mivel semmi sem fehér vagy fekete, ezek átmenetei is előfordulhatnak. Pl. ugyanabban a kertben, ahol eredendőleg homokos a talaj összetétele, fenyőfáink alatt savanyú lesz a talaj (a lehullott fenyőtüskék miatt, amelyek gyantát tartalmaznak, ezért elsavanyítják a föld összetételét). Ezért nem lesz soha szép füvünk az örökzöldek alatt (fenyők, tuják), s ezért ültessünk inkább alájuk árnyékliliomot vagy egyéb savanyú, árnyékkedvelő növényt, amelyet érdemes körbemulcsozni.

Nézzük a 4 alaptípust:

  1. Savanyú talajok: Vízelvezetésük nem a legjobb, de pl. szerves trágya adagolásával javíthatunk szerkezetükön. Szerencsére a növények többsége enyhén savanyú talajt kíván. Javítani rajta meszezéssel lehet, következménye pedig az lesz, hogy a talajszerkezet javul, s nő a tápanyagok felvehetősége. A savanyú talajt kedvelő növények közé tartozik a Zanót, a Napvirág, a Sás, a Liliomfélék és a Magyal, amelyeket napos területre ültessünk. Az Azáleát, Rododendronokat, Salamonpecsétet, az Enciánt, a Kankalinokat és a Magnóliát félárnyékba helyezzük. Ide tartozik még a Varázsmogyoró, az Erikák, a Som és a Kamélia, a tűlevelű örökzöldek, a Babérmeggy, az Áfonya, a Trombitafolyondár, a Lilaakác és a Szelídgesztenye is.
  1. Mésztalajok: Más néven lúgos talajok, ahol a pH 7,5 felett van. Ezek a talajok hajlamosak a kiszáradásra, mert vízelvezetésük igen gyors, így hamar lejutnak a talaj alsó részébe, ahonnan a gyökerek már nem tudják felvenni azt. A Kalcium túlsúlyba kerül, viszont egyes tápanyagok kimosódnak a talajból, s ezt sok növény nem tolerálja. Vannak azonban olyanok, amelyek kifejezetten a meszes talajokra specializálódtak. Napos fekvést kedvel az Inkaliliom, a Pünkösdi rózsák, a Nőszirom, a Szellőrózsa, a Kimonantusz, a Jezsámen, az Orgona és a Nyári orgona, félárnyékba vagy árnyékba tegyük a Vinkákat (Meténgek), a Szívvirágot, a Kankalint, az Árnyékliliomot és a Mahóniát. Mészkedvelő még a Gyöngyvessző, a Hunyor, a Haranglábak, Rózsák, Levendulák és a Pimpók.

1. ábra: Meszes talaj
  1. Vályog- és agyagtalajok: Ezek a talajok igen rossz vízelvezető képességgel rendelkeznek, ezért cserepesedésre hajlamosak, így felszínük keménnyé, töredezetté válik, betömörödik, így nehezen fogadják be a vizet, ami inkább elfolyik a felszínükön. Ráadásul a gyökereket gyökérfulladás veszélye fenyegeti. Néhány évente érdemes az ilyen talajokon altalajlazítást végezni 40 cm mélyen, valamint érdemes lazítóanyagokat is belekeverni érett komposzttal vagy komposztált istállótrágyával (3-4 kg/m2) és homokkal, ez a keverék tartósan lazítja a talajt, tápanyagot ad, elősegíti a humuszképződést, felvehető formában tartja meg a vizet és a tápanyagokat. Emellett évente keverjünk a talajhoz ásványokat, kőzet őrleményeket pl.  alginitet, zeolitot, riolittufát, bazaltot, gránitot. (2-5 kg/m2 mennyiségben). Vannak azonban növények, amelyek alkalmasak ilyen típusú talajokhoz, pl. a Rózsafélék, a Díszribizke, Hóbogyó, Büdöskék, Ínfű és a Macskatalp. Ezeket napos területre helyezzük. Árnyékos vagy félárnyékos helyre tegyük agyagtalajunkra az Aukubákat, a Skimmiát, a Mahóniát, a Nadálytövet, a Kaukázusi nefelejcset, az Árnyékliliomot, Kankalint, Hunyort és a Májvirágot.

    2. ábra: Tipikus berepedezett agyagos talaj

 

  1. Homoktalajok: Mivel a homok egy laza szemcsés anyag, ráadásul ásványi anyagokban és nyomelekben szegény, így itt az a baj, hogy a víz szuper gyorsan átfut rajta, még mielőtt a gyökerek felvehetnék azt. De ezt a típust is bírja pár igen kitartó növényke, csak ügyeljünk arra, hogy megfelelő szerves anyagot juttassunk el hozzájuk. Homoktalajt kedveli az Akantusz, a Cickafark, a Pázsitviola, a Kakukkszegfű, az Üröm és a Zanót. Árnyékba tegyük, ha homokos a talajunk a Gamandort, Málnákat, Szedreket, Sóskaborbolyát, Bőrlevelet. Ezek mellett szintén homoktalajra valók a következők: Ezüstfa, Orbáncfű, Madárbirs, Macskahere, Kutyatej, Kafferliliom és a Loncok.

    3. ábra: Homoktalaj

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..