Milyen fenyőt válasszak?

hirdetes

Hamarosan vége az adventi (várakozás) időszaknak, eljő a karácsony, s vele együtt a minden évben felmerülő kérdés: „Milyen fenyőt válasszunk?” Mert ugye az, hogy mi alá kerülnek be az ajándékok, sokat árul el jellemünkről, illetve arról, hogy milyen beállítottságúak vagyunk.

  1. Vágott fenyőfa – a leggyakoribb: Fantasztikus illatvilággal borítja be otthonunkat, ráadásul nem kell sem öntözni, sem gondozni, csak szépen ki kell dobni vízkeresztkor. Az, aki vágott fenyőt vásárol, egyrészt konzervatív beállítottságú (sokaknak eszébe sem jut, hogy vannak egyéb alternatívák is), másrészt mondhatnánk rá, hogy az egyszerű dolgok híve, hiszen a legegyszerűbb ennek a típusú fenyőfának a beszerzése (már december elejétől kezdve minden 2. sarkon találkozhatunk fenyőfaárussal). Számukra üzenem, hogy kertész szemmel is tekintsenek ezekre a szegény kisfenyőkre, hiszen őket a kivágással gyakorlatilag halálra ítélnek, hiszen számukra nem marad más, csupán az idő utáni elszáradás, majd kihajítás. Környezetvédelmi szempontból sem előnyös ennek a típusnak a megvásárlása, hiszen karácsony után egy laza mozdulattal ki fogják hajítani őket. Most mondhatnánk azt, hogy de hát összegyűjtik és elégetik… Nos, egyrészt a róla lehulló tűlevelek elsavanyítják a talajt, másrészt ne legyenek kétségeink afelől, hogy, a gyantás fenyővel való kazánban égetés nem csak a fa, hanem a kazán vesztét is okozhatják.
  2. Cserepes fenyőfa – a legökologikusabb megoldás: Manapság sajnos még mindig nem divat cserepes fenyőt vásárolni, részben azért, mert kertészként jól tudom, hogy milyen nehéz hazacipelni még egy kisebb kivitelt is belőle. Ellenben ezek a földlabdás fenyők gondozást, és öntözést igényelnek karácsonykor, illetve ügyeljünk ara, hogy karácsony napjáig kinn tároljuk őket (fagy esetén alaposan becsomagolva a cserepüket légbuborékos papírba, a cserép tetejére pedig fátyolfóliát helyezzünk). Növénybarát emberek kedvelt fenyőfája ez a típus, ugyanis az lehet, hogy nincsen éppen kertünk, ahová – őszintén, tegyük a kezünket a szívünkre – nem ültetnénk ki minden évben egy újabb kisfenyőt, mert hamar fenyőerdőben ébrednénk, de ellenben kimehetünk a közeli kiserdőbe és elültethetjük oda is karácsonyfánkat, amit akár meg is jelölhetünk, hogy későbbiekben is szép emlék maradhasson. Ha a kiültetési szándékkal vásároljuk meg, akkor nehogy azonnal az ünnepek után húzzunk bakancsot a közeli kiserdőig, mert akkor elpusztul a hirtelen hőmérsékletváltozástól. Inkább figyeljünk arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá újra a kinti hőmérséklethez és csak tavasszal ültessük majd el őket. Ha addig sem tudjuk hol tárolni (mert ünnepek után ne tároljuk a szobában!), akkor kérjük meg egy kedves ismerősünket, akinek akad terasza vagy erkélye hogy kis időre oda helyezhessük el, amíg szoktatjuk újra a kinti klímához. Kiültetésig hetente minimum egyszer öntözzük meg, lehetőleg ne akkor, mielőtt kitennénk a hidegbe „szoktatás” címszó alatt, hanem akkor amikor a szobai körülményeket kell elviselnie.
  1. Műfenyő – a legegyszerűbb: Mondhatnánk, hogy a legkörnyezetbarátabb megoldás ez a fajta karácsonyfa, de valljuk be, illúzióromboló tud lenni, főleg a gyermekeknek. Az is igaz, hogy beszerzése a legolcsóbb és leggyorsabb, hiszen minden évben csupán a pincéig vagy a szekrényig kell elsétálnunk, kivennünk (igényesebbek le is takarítják J), majd felállítanunk. Nincs lehullott tűlevél, nincs káromkodás a karácsonyfatalp és a fa összeillesztésénél, nem koszol, de sajnos nincs is meg az a kellemes fenyőillat sem, amely elengedhetetlen az ünnepi hangulat kialakulásához.
  2. Fenyőág: Vannak, akik csupán a jelkép kedvéért nem vásárolnak egy egész fát, hanem csak pár ágat akasztanak ki, vagy helyeznek cserépbe, mint ahogyan szeretett nagymamám tette. A fenyő ugyanis a keresztények szerint az örökkévalóság szimbóluma, az általa alkotott háromszög pedig a Szentháromságra utal (Atya, Fiú, Szentlélek) és ugye nem felejtettük el, hogy karácsonykor tulajdonképpen Jézus Krisztus születését ünnepeljük, és nem az ajándékokat.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
három × négy =