Mi van a növényvédő szerre ráírva???

hirdetes

Mi van a növényvédő szerre ráírva???
Különösen fontosnak tartom erről a témáról átfogóan és jól érthetően írni, ugyanis addig minden szorgos kis kertész eljut, hogy ha beteg a növénye vagy egy kártevő jól láthatóan zabálja pl. a gyümölcsfánkat, akkor permetezni kell. Megjegyzem, nem kell, hanem el lehet dönteni, hogy vegyszeresen védekezzünk, vagy egyéb módon (gyógynövényekkel öntözni, fizikai-, mechanikai-, agrotecnikai- vagy biológiai védekezési lehetőség is van, ám kétség kívül a kémiai védekezés a LEGGYORSABB). Ha valaki rövid távon akar gyors eredményt elérni (ami igencsak jellemző rohanó életformánkra és a természet totális semmibevételére), akkor bemegy a legközelebbi gazdaboltba és bevásárol permetszerből, ám ami arra rá van írva annak a felét se érti, sebaj, fújjuk ki. Na és akkor itt álljunk meg egy pillanatra, és tekintsük át a jelzéseket, hogy ennek tudatában dönthessünk – remélem – helyesen.

A növényvédő szer nem más, mint természetes eredetű vagy vegyi úton előállított készítmény, amely a károsítók csalogatására, riasztására, életfolyamataik szabályozására alkalmas. Tartalmazhat segédanyagokat és adalékanyagokat (pl. elsodródást gátló szereket vagy tapadásfokozó anyagokat, de ezeket feltűntetik a csomagoláson). Nézzük azonban a sok betűt, mit jelentenek:

 • CS: Folyékony mikrokapszula
 • E, EC, L, LC: Emulzióképző folyékony permetezőszer
 • WP, SP: Nedvesíthető, por alakú permetezőszer
 • F, FL, SL, WSC: Vízoldható, folyékony készítmény
 • FW, SC: Vizes, törzs szuszpenzió
 • EW: Olajemulzió vizes fázisban
 • DP: Porozószer
 • G: Granulátum
 • DF, DG, SG, WG: Vízben diszpergálható, oldható granulátum
 • ULV: Csökkentett vízmennyiséggel kijuttatható készítmény

Tehát pl. a Champion 50WP azt jelenti, hogy a rézhidroxid hatóanyagú rezes permetszer (gombabetegségek ellen ajánlják tavaszi és őszi lemosó permetszerként) egy por alakú permetezőszer, amit vízben kell feloldani.

A permetezőszerek 3 félék lehetnek:

 1. Kontakt hatásúak: Vagyis érintőek, ráfújjuk a rovarra és elpusztul tőle, mert a kültakaróján keresztül bejut a rovar szervezetébe és ott méregként hat.
 2. Szisztemikus hatásúak: Ezek a felszívódó szerek, vagyis rájuttatjuk a növényre, amelyet a rovar békésen eszeget, így a tápcsatornáján keresztül jut be a méreganyag a szervezetébe.
 3. Lokoszisztemikus: Mélyhatású

LD érték: Letális (vagyis halálos) dózist jelenti, az LD50 pedig azt, hogy a permetszer mennyiségét mg-ban megadva az az érték, amely a kísérleti állatok 50 %-os pusztulását okozza 1 kg testtömegre vonatkoztatva.

Emellett mindig feltüntetik a csomagoláson, hogy a méhekre vagy a vízi szervezetekre mennyire mérgező az adott szer. Ezt nagyon vegyük komolyan, ugyanis lehet, hogy elpusztulnak kártevőink, de az igen hasznos méheket és a vízben élő vízi szervezeteket is kiiktathatjuk velük együtt!

 1. es kategória: Méhekre kifejezetten veszélyes szerek – a KKT (KÖZVETLEN KONTAKT TOXICITÁSUK) 90-100%, a KHMT (kontakt hatóanyag maradék toxicitásuk) 12 óránál hosszabb. Egyszóval ne használjuk, mert tuti pusztulás a méhekre nézve! A vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes szerek – LC50 < 1mg/liter – ez azt fejezi ki, hogy 1 liter vízben hány mg készítmény okoz 50%-os pusztulást a halakon (tehát az I.es kategóriájú szereknek kevesebb mint 1 mg tartalma már elpusztítja a halakat, ezért NE HASZNÁLJUK!).

II.es kategória: Méhekre mérsékelten veszélyes szerek – KKT: 60-100%, KHMT 8 óránál rövidebb. óvatosan használjuk ezeket a szereket, virágzóállományban pedig NE használjuk! A vízi szervezetekre közepesen veszélyes szerek – LC50=1-10mg/liter – vagyis kb. 1-10mg a szerből már pusztulást okoz halaknál, ezért akinek kerti tava van, az ne használja!

III. kategória: A méheknél a III. kategória a nem jelölésköteles szereket jelenti – ezek nem veszélyesek a méhekre, így akár virágzó állományban is alkalmazhatók. A vízi szervezetekre mérsékelten veszélyes szerek – LC50= 10-100mg/liter.

 1. kategória: Vízi szervezetekre nem veszélyes szerek, szabad használni őket!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..