A metszési alapjai

hirdetes

A tél során a jó kertész pihen. Egy ideig. Ugyanis a Januárral és az új esztendő beköszöntével a kertben lévő feladatok fokozatosan egyre több energiát kívánnak tőlünk, amelyeknek egy állhatatos kertész igyekszik megfelelni. Legelőször biztosan a szőlőnek fogunk nekiesni megtisztított, megélezett és feljavított metszőollóinkkal, majd szépen sorban következhetnek gyümölcsfáink, először az almatermésűek, majd március vége felé csonthéjasaink is elkövetkezhetnek.

No de miért is metszünk? Ennek számos oka van, közülük a legfontosabb, hogy a fák termőegyensúlyát megtartsuk, ne kelljen alternanciával szembesülnünk (szakaszos terméshozással, azaz egyik évben rengeteg gyümölcs, következő évben szinte semmi). Fontos a koronaforma kialakítása, és a keresztben álló zavaró ágak eltávolítása is, hiszen ez alapozza meg egy új kis gyümölcsfa későbbi terméshozamát az által, hogy a korona belül szellős marad (gombák ellen kitűnő védekezési lehetőség), s az éltető Napfény könnyebben átjárja az egész rendszert. Minden esetben szabaduljunk meg az elhalt, beteg ágaktól, mert ezek táptalajul szolgálnak különféle kártevőknek, kórokozóknak.

Azért is fontos a hajtások időbeni visszametszése, mert a túl sok termőrügy nem fog feltétlenül rengeteg gyümölcsöt jelenteni, hiszen a rengeteg termés nem lesz képes beérni, így csupán éretlenül lehullnak majd fánkról. A metszési munkálatokkal tehát azt is elérjük, hogy megfelelő mennyiségű (ezáltal megfelelő minőségű) termésnek örülhessünk, ha eljön az ideje.

 

Néhány alapfogalom, amelyek nélkül neki se kezdjünk esztelenül hadonászni metszőollónkkal:

  1. Hajtás: Azéves, lombleveles rész a növényen. A kora tavaszi rügyekből fejlődik ki, vagy lombleveles, vagy virágzati hajtás lesz belőle.
  2. Vessző: Előző évben ezek voltak a hajtások, vagyis ők az 1 éves részek. Ezeken találhatóak a virág-, hajtás- vagy vegyes rügyek.
  3. Gally: 2 éves hajtások, rajtuk vannak a vesszők.
  4. Ág: 3 vagy annál idősebb részek, általában kellően vastagok, csak ágvágóval vagy fűrésszel tudunk belőlük levágni.

Mindenképpen szerezzük be időben a metszés utáni lemosó permetszereinket, ezek többsége réz hatóanyagú legyen (Bordói lé, Rézoxiklorid, Champion, stb.). Metszés után azonnal fújjuk át gyümölcsfáinkat, s a nagyobb vágott felületeket sebkezelő anyagokkal (Fagél, Vulneron) lássuk el, hogy az esetlegesen megtelepedő kártevők és kórokozók ne támadhassanak a sebzési felületeken keresztül. Így óvhatjuk meg pl. csonthéjasainkat a leggyakoribb bakteriális fertőzéstől, a gutaütéstől, amely az életükbe is kerülhet.

Permetezéskor mindig használjunk védőkesztyűt és védőmaszkot, esetenként a teljes védőruházat sem kizárt (motoros háti permetezők esetében). Természetesen tilos enni, inni, dohányozni közben, ha csak nem szeretnénk véletlenül gyomrunkba is bejuttatni a vegyszerekből!

 

Metszések nélkül a fák, bokrok, sövények idő előtt elöregszenek, kimerülnek. A helyes metszési alapok elsajátításával életkorukat megnövelhetjük, termőegyensúlyukat beállíthatjuk, hozamukat megnövelhetjük, sövényeinket megdúsíthatjuk, egyszóval elősegíthetjük élettartamuk meghosszabbodását. Persze csak a természet iránti tiszteletünket megtartva!

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..