Melyik szilvafajtát válasszam?

hirdetes

Melyik szilvafajtát válasszam?

Hamarosan itt a szilvaszezon, a piacokon már fel felbukkannak a kis lila csemegék. A nyár egyik legkedveltebb, leglédúsabb gyümölcse a szilva, de tudjuk e, hogy melyik fajta milyen jellegzetességekkel bír? Melyik a legfinomabb? Melyiket válasszuk a piacon vagy tavasszal a faiskolában? Íme néhány fajta leírása, hogy könnyebb legyen a választás J

  1. Althann ringló: A legtöbb házi kertben jól érzi magát, ez az egyik legismertebb fajta a piacon is. Augusztus közepére érik be, állítólag ugyanolyan finom frissen, mint lekvárnak vagy befőttnek elrakva a hideg téli hónapokra. Kissé lapított, gömb alakú termései vannak, amelyek erősen hamvasak. Magvaváló, édes-savas húsa a nyári forróságban könnyen barnulhat. Ültessük bátran, mert rügyei a leghidegebb téli időszakot is átvészelik, de mindenképpen szélvédett helyre tegyük a kertünkben.
1. ábra: Althann ringló

 

  1. Besztercei szilva: Természetesen őt mindenki ismeri. Gyümölcse egész szeptemberben szüretelhető, előbb ne várjunk tőle csodát, ő nyár végére érik meg. Fantasztikus íze és kiváló beltartalmi értéke miatt egész Európa legfontosabb fajtájú szilvája. Eléggé jellegzetes, apró, megnyúlt szilvákat termel, hamvas, sötétkék héja, húsa kemény, magvaváló. Virágai későn nyílnak, öntermékenyülő (vagyis nem kell mellé másik szilvafa, hogy a virágok megtermékenyüljenek). Termesztése során arra kell figyelni, hogy rendszeresen öntözzük, mert ha nem kap elég vizet, könnyen lehullik a termése, még a teljes beérés előtt.

    2. ábra: Besztercei szilva

 

  1. Bluefre: Augusztus végén, szeptember elején érik, ekkor keressük a piacokon. Friss fogyasztásra alkalmas, de aszaláshoz is tökéletes választás. Viszonylag nagy méretű gyümölcsöket hoz, héja hamvas, kék színű, húsa sárga, lédús, édeskés, éretten magvaváló. Szintén öntermékenyülő fajta, ültetése után korán termőre fordul, majd rendszeresen és bőven terem. Egy hirtelen fagy tavasszal könnyen tönkre teheti az egész éves termést. Moníliás fertőzésre is érzékeny, ezért tavasszal szigorúan kötelező a lemosó permetezés réz alapú permetszerrel.

 

  1. Cacanska lepotica: Szerbiából származik. Július végén- augusztus elején érik, vagyis mostanában már találkozhatunk vele piacokon, őstermelőknél. Alakja megnyúlt, lekerekített, a gyümölcsök nagyméretűek. Nagyon hamvas, sötétkék héja van, húsa az érés kezdetén még kemény, zöldes, majd fokozatosan sárgul és barnul el (ekkor már túlérett). Maga a fa közepes méretűre nő, ritkás koronát nevel, korán termőre fordul. Figyelni kell, mert csak részben öntermékenyülő, ha biztosan szeretnénk termést hozatni vele, akkor pollenadóra van szüksége.

  1. Cacanska nana: Július közepén – végén érik, lila színű, hamvas felületű termésének sárgászöld húsának édes íze van. Önmeddő, tehát társra van szüksége a virágtermékenyüléshez.

 

  1. Cacanska rodna: A ’Stanley’ és a Besztercei kereszteződéséből jött létre. Augusztus 2. felében érik a megnyúlt, közepes méretű, sárga húsú, édes ízű gyümölcse. Télen a nagy fagyokat nem jól tűri, a tavaszi fagyok pedig terméskiesést hozhatnak az adott évre.

 

  1. Stanley: A világon a legelterjedtebb szilvafajta, amely Augusztus végén-szeptember elején érik a közepesen nagy méretű, zöldessárga húsú termése. Öntermékenyülő, régen minden házi kertben ültettek belőle, mert korán termőre fordul, ráadásul bőven terem, mindemellett a téli hidegeket is könnyedén átvészeli.

 

  1. President: A Stanley után 10 nappal érik. Remekül tárolható, friss fogyasztásra rés aszalványgyümölcsnek is elkészíthető! Sárga húsú, kemény, savas, magvaváló. Önmeddő, kell mellé telepíteni egy pollenadó fajtát, pl. Stanley-t vagy a Beszterceit.

 

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
14 − öt =