Melyik paradicsomfajtát válasszam?

hirdetes

Kísérletező kis kertészek számára igen jó elfoglaltságnak ígérkezik a különböző fajtájú paradicsomok magjainak elvetése. Egyrészt megismerkedhetünk fejlődésük során 2 különböző habitussal (determinált és folyton növő paradicsomok), másrészt nyárra beérnek az első valódi terméseik, ekkor kezdődik az igazi izgalom, mert általa felfedezhetjük a számunkra legkedvesebb fajtákat, amelyeket ezek után valószínűleg minden évben megpróbálunk majd előállítani! De lássuk először is, mit jelent a 2 habitus:

  1. Folyton növő paradicsomok: Ezek az egyedek, mint a nevük is mutatja, folyamatosan nőnek. Illetve természetesen minden növény növekedik folyamatosan (innen a név: növény = növekvő lény), de a folyton növő paradicsomok esetében ez a növekedés igen látványos, ugyanis a növény levelei, szárai folyamatosan nőnek, s ezzel párhuzamosan az új szárrészeken új virágok, majd pedig ezekből új termések képződnek. Így akár a fagyokig szedhetünk paradicsomot! Cserébe támasztékot igényelnek, amelyhez folyamatosan hozzá kell kötözni a növekvő szárakat. Mivel esetükben akár 1,5 méteresre is megnőhetnek, valamint esztelenül nőnek mindenfele, ezért az úgynevezett hónaljazással vagy más néven kacsolással érdemes őket megritkítani. Ez annyit jelent, hogy az előtörő oldalhajtásokat folyamatosan ki kell csipkedni, így a főszár megerősödik, rajta nagyobb mennyiségű paradicsom fog megteremni.

Előnyük még, hogy nem egyszerre terem be rajtuk 15 kiló paradicsom, hanem folyamatosan elosztva szinte egész nyáron és ősszel találhatunk rajtuk termést. Aki ilyen típusú növényt szeretne kertjébe (balkonba nem ajánlom, sőt cserépbe sem, mert a folyamatos növekedése révén folyamatos tápanyagellátást is igényel, s ez a cserépedényben, balkonládában igen hamar kiürül, tápoldattal pedig nem lehet a föld mikroelemeit pótolni), az a táblázatban lévő, következő fajták közül válasszon!

  1. Determinált paradicsom fajták: Esetükben a növekedés és a termésképzés nem folytonos, azaz a növény maga viszonylag kis termetű és tömzsi marad (40-60cm-re nő meg maximum), elágazik, bokrosodik. A főhajtás csúcsa egy virágfürtben végződik, ezzel fogja lezárni a növény növekedését. Előnyük, hogy egyszerre teremnek be rajta a virágkezdemények, azaz egyszerre lesz rengeteg paradicsomunk, ez a befőzéskor igen jól jöhet! Mivel viszonylag kicsik maradnak, ezért kiválóan lehet őket teraszon vagy balkonon nevelni, nem foglalnak el túl sok helyet és gyors sikerélményt nyújthatnak kezdő kertészek számára is.
  2. Féldeterminált fajták: Értelemszerűen a 2 típus között van, vagyis egy ideig folyton növő, majd egy idő után a hajtásvégen alakulnak ki a virágok, amely lezárná ugyan a növekedést, de az egyik oldalhajtásából ismét olyan szár nőhet, amely miatt folyton növő lesz és így tovább.

    1. ábra: Indeterminált/Folyton növő és determinált habitus

 

 

 

 

 

 

 

 

Folyton növő paradicsom fajták Fél determinált paradicsom fajták Determinált paradicsom fajták
Mini sárga Corvinus Mano
Lugas F1 Faidra Marmande
Alvaro F1 Magnus Zömök
Barbados Olga F1 Kecskeméti 3 F1
Claudius Operet Kecskeméti Jubileum
Magnolia F1 Siluet Balkonstar
Ronda F1 Topkapi Escort
Sweetheart   Marienka F1
Thomas   Mobil
Toro F1   Orbit

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

4 hozzászólás

  1. Én a folyton növő fajtát szeretem. Kicsi vagy nagy mindegyik finom.

  2. Örülök, hogy itt vagy! Remélem, találsz számodra érdekes anyagot!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..