Melyik fenyő meddig díszít?

hirdetes

Valaki már megveszi december elején, valaki halogatja és csak Szenteste napján szánja rá magát a vásárlásra, van, aki vágottat, akad aki cserepeset, sőt olyan is, aki nem retten vissza a műanyag verziótól sem, de közös bennünk, hogy Karácsony estére minden ablakban felsejlik a szépen feldíszített karácsonyi fenyőfa. Azonban nem árt tudni, mi alapján válasszuk ki a karácsonyfa árusnál azt a példányt (fajtát), amely számunkra és pénztárcánk számára a legideálisabb. Egyszóval hogyan válasszunk fenyőfát?
1. Lucfenyő (Picea abies): Őt mindenki ismeri, ez a leggyakrabban árult fenyőfajta egyben a legolcsóbb is, mivel ő bírja a legkevésbé a száraz benti levegőt (kifejezetten páraigényes), így hamarosan arra leszünk figyelmesek, hogy elkezdi hullajtani gyönyörű tűleveleit, a háziasszonyok (és a porszívó) legnagyobb bánatára. Azért a 3 napos karácsonyi ünnepeket azért kibírja, de vízkeresztig biztosan nem fog várni a kedvünkért. Ellenben fantasztikus, hamisítatlan fenyőillattal örvendeztet meg bennünket. Eltarthatóságát növelhetjük azzal, ha a karácsonyfatalpba egy kis vizet töltünk 2-3 naponta, illetve ha bekapcsoljuk a párásítót.

1. ábra: Lucfenyő

2. Nordmann fenyő (Abies nordmanniana): Könnyű felismerni, mer a tűlevelek egyik oldala haragos zöld, a másik oldala ezüstösen fénylő, közepén egy zöld csíkkal, az ágak felfelé ívelőek. Kissé sokkal drágább, mint a lucfenyő, mert ő sokáig megtartja a tűleveleit, no nem azért, mert nem szárad el, hanem mert az elszáradt tűlevelek rajtamaradnak az ágakon. Sajnos az illata eléggé jellegtelen (bár tűleveleit megdörzsölve enyhén narancsos illatú), így aki őt választja az a látványra utazik. Földlabdás fenyő vásárlása esetén figyeljünk arra, hogy a naposabb, nedvesebb helyet és a jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.

2. ábra: Normann fenyő

 

3. Erdei fenyő (Pinus sylvestris): Ritkábban lehet kapni ezt a hosszú levelű, szürkészöldes színű fenyőfélét. Kevésbé mutatós és mivel ritkásabbak az ágai, nem tudunk rá annyi díszt felaggatni. Ennek ellenéra Amerikában pl. ez a leggyakrabban árusított és ültetett karácsonyfa, amely 4 hétig is meg tudja tartani tűleveleit, még akkor is, ha kiszárad, hasonlóan a Nordmann fenyőhöz.

3. ábra: Erdei fenyő

 

4. Fekete fenyő (Pinus nigra): Ő az egyik legszárazságtűrőbb fenyő, így aki nem szeretné Január elején kihajítani karácsonyfáját, annak mindenképpen ezt a típust ajánlom. Szélsőséges körülmények között is elvegetál. Vigyázzunk vele, mert erősen gyantázik! Ha földlabdásat veszünk belőle, akkor tudni kell róla, hogy fényigényes, és nem kell túl sokszor öntözni.

4. ábra: Fekete fenyő

 

5. Ezüstfenyő (Picea pungens): Gyönyörű kékes-ezüstös színárnyalattal rendelkezik, emellett fenyőillata képes belengeni az egész lakást. Hátránya, hogy megkérik szépségének az árát, ráadásul elég szúrós, így nem olyan egyszerű feldíszíteni karcolások szerzése nélkül. Páraigénye jóval kevesebb a luchoz képest, így sokáig bírj a szobában ácsorgást. Amennyiben ebből a fajtából a földlabdás verzió mellett döntünk, úgy ügyeljünk arra, hogy később nagy helyigénye lesz, ezért ne ültessük kerítés tövébe. Fényigényes, beültetés után rendszeresen öntözzük meg.

5. ábra: Ezüstfenyő

 

Akármilyen földlabdás fenyőt választunk, nagyon fontos a fokozatosság elve, vagyis hogy az ünnepek után fokozatosan szoktassuk őket a kinti levegőhöz, és csak akkor ültessük ki tavasszal, amikor az átlag hőmérséklet eléri a 10fokot, valamint a talajhőmérséklet az átlag 14 fokot. Kellemes Karácsonyt Kívánok mindenkinek! Válasszunk jól! Válasszunk felelősség teljesen!

Bordás Melinda
„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenegy + egy =