Megfázásra gyógyteákat!

hirdetes

A téli hideg nyirkos időjárás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hihetetlenül gyorsan és egyszerűen le tudjon dönteni minket a lábunkról a nátha, vagy egy sima megfázás. A leggyakoribb esetben ilyenkor a gyógyszeres ládikánkhoz nyúlunk, azonban legközelebb álljunk meg egy pillanatra és kérdezzük meg magunktól, hogy a nagymama kincsestárában van e valami sokkal szervezetbarátabb megoldás ezeknél a kemikáliáknál? Meg fogunk lepődni.

A felső légutak heveny fertőzését, és a tünetként megjelenő torokfájást, orrfolyás, köhögést és orrdugulást közel száz vírus bármelyike okozhatja. Kezeink állandó és alapos megmosása alapkövetelmény ilyenkor, ám ha mégis benyeljük ezen vírusok valamelyikét, akkor tekintsük át teáinkat, hátha van köztük az alábbiak közül valamelyik:

Amerikában az indiánok már az ősidők óta kasvirág (Echinacea) gyökereket rágcsáltak, vagy teaként itták megfázás, influenza elleni szerként. Manapság az Echinacea cseppek immunerősítőként kerültek forgalomba, ám virágzatát ma is áztathatjuk teakeverékekbe, hogy mielőbb kilábaljunk ezekből a kellemetlen betegségekből. A kasvirágban található vegyületek növelik a szervezet properdin szintjét, amelyek segítik felvértezni immunrendszerünket a behatolókkal szemben. A tinktúrával óvatosan bánjunk, mert általában 50%os alkoholos oldatban vannak feloldva a hatóanyagok (vezetés előtt ne cseppentsünk!). Légúti- és húgyúti fertőzések ellen is javallott, emellett hörghurut, középfül- és mandulagyulladás, bőrbetegségek enyhítésére is alkalmazzák.

Gyömbérteát (Zingiber officinale) a legegyszerűbben igazi gyömbér lereszelésével és leforrázásával készíthetünk. Amellett, hogy kellemesen átfűt bennünket, izzasztó hatással is rendelkezik, tehát alaposan betakarózva igyunk belőle 1-2 csészényit, majd „izzadjuk ki” magunkból a betegséget! Szeszkviterpén hatóanyaga legyőzi a leggyakoribb náthavírust (rhinovírus) is, egyéb hatóanyagai (zingerolok, sogaolok) pedig enyhítik a lázat, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

A hagyományos kínai orvoslás esküszik az aranycserje (Forsythia suspensa) és a japán lonc (Lonicera japonica) hatásos védelmére. Teaként fogyasztva egy kis citromfű teával kiváló vírusölő hatással rendelkezik.

A bodzateát (Sambucus nigra) már édesanyámtól tanultam meg, hogy a legkiválóbb megfázás elleni tea, napi 2-3 csészével elfogyasztva szintén izzasztó hatással bír, egy forró fürdővel egybekötve csodákra képes! Légcsőhurut, nátha, köhögés, rekedtség ellen isszuk forró vízben 10 percig áztatott szárított virágzatát.

Az ánizs (Pimpinella anisum) amellett, hogy víruspusztító hatással rendelkezik, az egyik legszuperebb köptetőként tartják számon, mert nagyszerűen oldja a váladékot. Őrölt állapotában 1-2 teáskanálnyi ánizst áztassunk be 10 percre forró vízbe, teaként ekként fogyaszthatjuk. Tipp: ne elalvás előtt fogyasszuk, mert alvás helyett egész éjjel köhögni fogjuk fel a váladékot!

Utolsóként, de nem utolsó sorban javaslom a fűzfa készítményeket (Salix sp.), amelyek szalicin tartalma megegyezik az aszpirinben található vegyületekkel (aszpirin prekurzora). A fűzfa kérge lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a torokfájásos, lázas tüneteket, az ezzel járó fejfájással együtt. Aszpirin érzékenyek (mint jómagam is) kerüljék a fűzfakéreg teájának fogyasztását, mert ugyanolyan allergiás reakciókat válthat ki, mint gyógyszer társa!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel!”

 

 

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *