A mandula fagyérzékenysége

hirdetes

A MANDULA FAGYÉRZÉKENYSÉGE

A siófoki kertemben 2018. telén nagy károkat okozott a – 16 C fokos fagy a mandulásomban.

A kajszi és az őszibarack  virágrügyei mind elhaltak, viszont várakozásommal ellentétben a mandulákon viszonylag sok virág nyílott ki.

Pedig az őszi, hosszú meleg időszak rendellenes volt, a mandula virágrügyei megindultak, mintha már tavasz lenne. Emiatt nagy félelemmel éltem át a nagy hideget, mert a megindult virágok érzékenyebbek a fagyra, mint a zárt rügyek.

Februárban jött a – 16 C- fokos hideg, és az irodalomban leírt fagytűrési határ – 15 C-fok. A kinyílt virágok pedig már – 2 C-fokon elpusztulnak.

Mindezek ellenére, a csodával határos módon, viszonylag sok virág kinyílott a mandulafákon, ám fajta szerint nagy különbséggel.

A károsodás mértéke fajtánként:

Keményhéjú              50 %

Kedvenc                    90 %

Tétényi rekord           99%

Tétényi bőtermő 20- 50 %

Természetesen az alsó ágakon volt a nagyobb mértékű károsodás a koronán belül. A képen látható egy erősen károsodott és egy kevésbé károsodott fa.

Nem tudom megállni, hogy a mandulafajták értékelésében gyakori félremagyarázásról ne írjak néhány szót.

A keményhéjú fajták mag/bél aránya sokkal rosszabb, mint a papírhéjú fajtáké, de nem ez az értékelés alapja, hanem a jó termőképesség és a gépi törés lehetősége, amik csak a keményhéjúakra jellemzőek.
Az érzékenyebb fajták virágainak elfagyásának mértéke még nem jellemzi az ültetvény károsodásának mértékét, mert a mandula nem öntermékeny.
A jó kötődéshez szükség van egy másik mandulafajta virágporára. Így hát a fagyot átvészelő virágok zöme nem fog termést hozni, mert nincs elegendő megtermékenyítő virágpor.

 

 Dr. Gentischer Gábor
kertészmérnök

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..