A mandula fagyérzékenysége

hirdetes

A MANDULA FAGYÉRZÉKENYSÉGE

A siófoki kertemben 2018. telén nagy károkat okozott a – 16 C fokos fagy a mandulásomban.

A kajszi és az őszibarack  virágrügyei mind elhaltak, viszont várakozásommal ellentétben a mandulákon viszonylag sok virág nyílott ki.

Pedig az őszi, hosszú meleg időszak rendellenes volt, a mandula virágrügyei megindultak, mintha már tavasz lenne. Emiatt nagy félelemmel éltem át a nagy hideget, mert a megindult virágok érzékenyebbek a fagyra, mint a zárt rügyek.

Februárban jött a – 16 C- fokos hideg, és az irodalomban leírt fagytűrési határ – 15 C-fok. A kinyílt virágok pedig már – 2 C-fokon elpusztulnak.

Mindezek ellenére, a csodával határos módon, viszonylag sok virág kinyílott a mandulafákon, ám fajta szerint nagy különbséggel.

A károsodás mértéke fajtánként:

Keményhéjú              50 %

Kedvenc                    90 %

Tétényi rekord           99%

Tétényi bőtermő 20- 50 %

Természetesen az alsó ágakon volt a nagyobb mértékű károsodás a koronán belül. A képen látható egy erősen károsodott és egy kevésbé károsodott fa.

Nem tudom megállni, hogy a mandulafajták értékelésében gyakori félremagyarázásról ne írjak néhány szót.

A keményhéjú fajták mag/bél aránya sokkal rosszabb, mint a papírhéjú fajtáké, de nem ez az értékelés alapja, hanem a jó termőképesség és a gépi törés lehetősége, amik csak a keményhéjúakra jellemzőek.
Az érzékenyebb fajták virágainak elfagyásának mértéke még nem jellemzi az ültetvény károsodásának mértékét, mert a mandula nem öntermékeny.
A jó kötődéshez szükség van egy másik mandulafajta virágporára. Így hát a fagyot átvészelő virágok zöme nem fog termést hozni, mert nincs elegendő megtermékenyítő virágpor.

 

 Dr. Gentischer Gábor
kertészmérnök

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *