Leanderek teleltetése

hirdetes

Szinte minden lelkes kis kertész teraszán előbb utóbb felbukkan ez a cserépben nagyszerűen nevelhető növény. Ám amennyire áldás ez az egész évben a teraszunkon tündöklő és virágzó mediterrán csoda, úgy lehetnek átkok az ősz beköszöntével az egyre nehezebben mozdítható óriási leanderek. Mit tegyünk hát velük, hiszen mediterrán növények lévén, a telet egyáltalán nem viseli el a mi éghajlati körülményeink között.

 

1. ábra: Helytelen teleltetési mód

A rutinosabbak már előre gondolkodnak, és akkor vágnak bele a leander vásárlásba, esetleg szaporításába, ha kellően megfelelő körülményeket tudnak nekik biztosítani a hosszú tél idejére. Ez jelen esetben a pincét jelenti, hiszen ott kellően hűvös van, de mégsem érik el a fagyok a helyiséget. Ügyeljünk azonban arra, hogy a pincében olyan helyre tegyük a leandereket, ahol kellő fény van, különben elpusztulhatnak. Télen csak éppen annyira kell őket megöntözni, hogy ne száradjanak ki. Egyenesen arányosan számolhatunk a tároló hőmérsékletének emelkedésével, és az öntözővíz mennyiségével. Metszésével várjuk meg inkább a tavaszt, hiszen kellő stressznek tesszük ki így is növényünket azzal, hogy sötétebb-hűvösebb helyre visszük pihentetni, de nyugodjunk meg, számukra az 5-10oC az ideális a teleltetés során. Amennyiben mégis elborzadva látjuk tavasszal, hogy a hajtásvégek elbarnultak, elfagytak, úgy egyszerűen csak metsszük le az elfagyott végeket, mert a tavaszi napfény és meleg meg fogja tenni a hatását a megfelelő időben.

Előfordulhat még, hogy a téli hideg során növényünk betetvesedik. Ezek a gonosz kis pajzstetvek szívogatják a leanderünk levelét, ráadásul a nevükben is benne van, hogy pajzzsal vértezik fel magukat. Esetükben alkalmazhatunk kefét! Dörzsöljük le leveleiről a kártevőket, vagy permetezzük le a növényt (szigorúan odakint, fagymentes időszakban) olajos rovarölő szerrel (pl. Vektafid R, Vektafid S, 0,1%-os Decis vagy Fendona), majd 2 hét múlva ismételjük meg. Permetezés után vigyük vissza téli helyére, mert ha kint maradnak, szépen megfagynak. Hetente legalább egyszer szellőztessük át alaposan a helyiséget, ahol megpihennek.

2. ábra: Ideális a pince a teleltetéshez

 

 

Vannak azonban esetek, amikor nem rendelkezünk a megfelelő tároló helyiséggel, nos, ez esetben több dolgot is tehetünk:

  • Kérjük meg rokonainkat vagy ismerősünket, szomszédunkat, hogy esetleg náluk elhelyezhessük a pincében, vagy hűvös, nem fűtött tetőtérben.
  • Az emberek többsége rendelkezik spájzzal. Ide is elhelyezhetjük növényeinket, amennyiben nem ember nagyságúak. Ez esetben azonban figyeljünk arra, hogy a leanderek mérgezőek, ételbe ezért bele ne kerüljenek!
  • Fűtetlen üvegházban vagy télikertben is szépen áttelelhetnek.
  • Ha valaki enyhe telű régióban lakik (Káli-medence, Villány és környéke, déli nagyvárosok, mint Pécs, Nagykanizsa, Szeged) ott a telek enyhébbek, ezért akár kint is teleltethetőek fagyzug mentes helyeken a leanderek, de csak ott ahol egész nap a legtöbb napfény éri.

 

  • Ha mégis a kertben kényszerül maradni a növény, akkor alaposan takargassuk be a cserepét és a cserép alját szigetelő anyaggal (hungarocell, polisztirol hab). A cserepet legcélszerűbb egy levegő buborékos fóliával körbetekerni, a benne lévő levegő ugyanis kitűnően szigetel! Ágait kössük össze, majd burkoljuk be raschel hálóval, hogy a hó ne nyomhassa össze, illetve ezzel is védjük a fagyoktól. Az alaposan becsomagolt cserepet toljuk a terasz vagy ház legtöbbet napfény által elöntött falához, és hagyjunk egy rést, amelyen keresztül a téli hónapok alatt is tudjuk öntözni a földjét. Értelemszerűen nappal öntözzünk, fagymentes napszakban! Ha több leanderünk is van, szorosan helyezzük őket egymás mellé, mert ez által is védik egymást.

 

 

  • Megoldás lehet még, ha cserepestül beültetjük jó mélyre a talajba a növényt, majd a tetejére helyezzünk faforgácsot, szalmát, leveleket, bármit, amely szigeteli a talaj felszínét. Az öntözést ez esetben is ritkán, de meg kell ejtenünk, fagymentes napokon. Ágait kössük össze raschel hálóval ez esetben is.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
egy × 4 =