Kora tavaszi hagymások cserépben

hirdetes

A téli szürke borús hétköznapok után melegséggel töltenek el minket a kora tavasszal nyíló csodák, mint a tulipán, a jácint, a nárcisz, a krókuszok, téltemetők, hóvirágok. Nem mindenkinek van azonban kellő nagyságú kertje ahhoz, hogy oda helyezze az őszi munkálatok során a kis virághagymákat. Sokan csak a teraszukra tudnak (vagy éppen hogy a teraszukra szeretnének) kihelyezni ezekből az üde színfoltokból, cserepekben, hogy még hangsúlyosabbak legyenek a tavasz legkorábbi hírhozói. Számukra is van lehetőség, esély a szemet gyönyörködtetésre.

Ezeknek a kora tavaszi hagymásoknak az elültetési ideje azonban most ősszel van. Kérdés, hogy a cserepekben nem fagynak e meg télen a hagymák? Nos, a válasz az, hogy kellő körültekintéssel és védelemmel épp úgy át tudják vészelni a hidegebb hónapokat, mint társaik a talajban. Sőt, egy nagy cserépben akár több féle hagymás növény is összeültethető, lássuk hogyan:

 

Mindig olyan cserépedényt válasszunk, amelynek biztosan van vízelvezető nyílása az alján. A cserép legaljára szórjunk kavicsokat, vagy agyagkavicsokat, ezek azt a célt szolgálják hogy öntözéskor nem a földréteg távozik a csempénkre hanem csak maga a felesleges víz (az agyagkavicsok emellett megszívják magukat vízzel és sokáig nedvesen tartják a földet ezért ha ezt teszünk a cserép aljára kevesebbszer kell majd öntöznünk). Erre a kavicsrétegre helyezzünk jo minőségű, szerves anyagban gazdag földkeveréket. Ha több fajta virághagymát szeretnénk beleültetni, akkor a magasabbra növő hagymásokat (tulipán, nárcisz, jácint) 20cm mélyre helyezzük, az apróhagymásokat (törpe nőszirom, hóvirág, a fürtös gyöngyike, a krókusz, a szellőrózsa és a téltemető) 10cm mélyre ültessük, szigorúan csúcsukkal felfelé.

A tél során számíthatunk kisebb nagyobb fagyokra. Ilyenkor érdemes a cserepeket hungarocell anyagra ráhelyezni, oldalukat szigetelőréteggel befedni (filc, légbuborékos fólia), tetejére pedig vékony légáteresztő fátyolfóliát helyezni. A tél folyamán is kell öntöznünk a földben található virághagymákat, különben kiszáradnak. Igaz, csak ritkán van erre szükség, de a föld sose száradjon ki és kizárólag fagymentes napokon öntözzük meg. Fontos, hogy csak a cserépedényekben lévő virághagymáknak van szüksége öntözésre, a szabadföldbe kiültetett társainak nincsen, hiszen a hóréteg és a talajban található nedvesség éppen elég nekik. Ezért ezeket ne öntözzük meg, csak teraszon lévő társaikat!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..