Kínai kenderpálma – Trópus az otthonunkban

hirdetes

Kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) az egyik legismertebb olyan dísznövény, amely hazánkban is sikeresen termeszthető. Főként szobanövényként funkcionál, ám az idősebb példányok idővel kikerülhetnek a lakásból, akár télire is. Leggyönyörűbb példánya a Budai Arborétumban található, télállóságát annak köszönheti ott növekvő példánya, hogy helyén egy különleges mikroklíma uralkodik, ahol sose érheti utol a rideg fagy, nem suhinthatja meg a tél szele, ereje. Eredetileg Kelet – Ázsia hegyvidékein honol 2400m magasságban (ezért tud nálunk áttelelni), de természetesen, ha van rá lehetőségünk, a hideg hónapokra helyezzük télikertbe, vagy üvegházba.

Egész évben öltethetjük, ám  csak fólia vagy üveg alatt csíráztassunk. Ne ijedjünk meg, ha nem egyből indul meg a magok fejlődése, ugyanis előfordulhat, hogy szerencsénk lesz, és csak alig 1 hónapot kell várnunk, de az is meglehet, hogy fél év múlva bújnak elő az első levélkezdemények. Mielőtt elültetjük a magvakat, előtte 2-3 napig áztassuk be őket nedves zsebkendőbe, vagy vízbe, hogy a magvak megduzzadhassanak. Kb. 1 cm mélyre ültessük őket az előre elkészített földkeverékbe, melynek összetétele a következő:

2/3 rész KOMPOSZT vagy HUMUSZOS FÖLD vagy HOMOK +VIRÁGFÖLD és 1/3 rész TŐZEG

                 

Ha kibújtak az első levelek, onnantól folyamatosan öntözzük, de vízelvezetése kiépített legyen, a pangó vizet ugyanis nem fogja eltűrni. Ekkor még óvjuk őt a tűző naptól, ámde világos helyre tegyük, hogy szépen fejlődjön. Amint hűvösebbre fordul az idő, hagyjuk abba az addigi tápoldatozását, hiszen neki is téli pihenőre van szüksége, így a téli hónapokban inkább takarjuk le légbuborékos fóliával és csak ritkán öntözzük, hogy vegetatív fejlődését a minimálisra csökkentsük.  Kétéves kora előtt nem szabad kiültetni ezt a pálmát, mert nem elég erős hozzá, hogy egyedül átteleljen. Innentől elég lesz 2-3 havonta megtrágyázni őt (a Floridai Egyetem által ajánlott műtrágyaarány: 2:1:3:1 (N:P:K:Mg)), márciusban kitakaráskor/kivitelkor, júniusban és végül szeptemberben. Innentől már ne tápoldatozzuk vagy trágyázzuk, mert szeretne felkészülni a téli pihenőjére.

A kulcs a mikroklíma kialakítása a kenderpálma körül. Mindenképpen szélvédett helyre tegyük, oda, ahol a legtöbbet éri a napsütés (ahol először olvad el a hó), a ház déli oldalára. A törzse köré tegyünk olyan anyagot, ami begyűjti a meleget (sötét fólia, mulcs), a legyezőszerű leveleit pedig takarjuk le, hogy a hó ne juthasson el a pálma közepéig, ahol az új hajtások nőnek, mert ha ez károsodik, az az egész kenderpálma pusztulását okozhatja!

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

SZERETNÉK ÉN IS ENNEK A NÖVÉNY MAGJAIBÓL VÁSÁROLNI!

 

2 hozzászólás

  1. Fantasztikus, hogy ily’ részletesen leírják, hogyan lesz szép, egészséges növényünk, így biztos a sikerélmény, ami további új növények termesztésére sarkall. Köszönöm a többiek nevében is.

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..