Készöljünk a télre!

hirdetes

Készüljünk a télre!  Csak mert az idő hűvösebbre fordult, nem kell mindjárt bevackolnunk magunkat a jó meleg szobába, ugyanis akad még ősszel is egy-egy nap, amikor a Napocska megmutatja magát nekünk, ráadásul a csípős levegőn való tevékenykedés még a lelkünkre is jó hatással van (nem beszélve szeretett kertünkre). Kapjunk fel egy kabátot, egy kesztyűt és kerti szerszámainkat vegyük elő a sufniból még egyszer, úgyis hosszú téli álomra szenderülnek ők is nemsokára (a természettel együtt).

Kezdetnek járjuk körbe kertünket, és tervezzünk következő évre. Érdemes rajzot készíteni a kis veteményes vetésforgójáról, arról, hogy mikor-milyen zöldséget szeretnénk termeszteni. Ha már itt járunk kis veteményesünkben, szedjük ki még a fagy megérkezése előtt a talajban lévő sárgarépát, fehérrépát, s ne feledkezzünk el a beteg, elszáradt, elfagyott növények (pl. paradicsom, paprika) gyökerestől való kitépéséről és a kerti zöldhulladék komposzton való elhelyezéséről sem. A burgonyát és a batátát is kiszedhetjük, ezeket hűvös, sötét, de szellős helyen tároljuk. Az érett komposztot vagy szerves trágyát a terület megtisztítása után szép egyenletesen oszlassuk el vastagon a talajon, majd forgassuk be ásóval, végül gereblyézzük el egyenletesre (tavasszal nehezebb lesz a beton keményre fagyott rönköket elgereblyézni).

Gyümölcsfáinkról se feledkezzünk el. A lehullott leveleket gereblyézzük össze, és ha nem volt gombás fertőzés a fán, akkor mehet a komposztra a levél, ellenkező esetben égessük el (szigorúan csak a száraz faleveleket) vagy forgassuk a talajba, ettől pusztul csak el a gomba. Fáinkra ráfér egy alapos őszi lemosó permetezés, ezzel elejét vehetjük a következő évben a kártevők elszaporodásának. Bogyós gyümölcsű bokraink (szeder, málna, köszméte, riszméte, ribizli) körül tisztítsuk meg az ágyásokat, mert a gyomnövények a legjobb köztesgazdái a kórokozóknak és kiváló rejtekhelyül szolgálnak télre a kártevőknek!

Ne feledkezzünk meg a gyepről sem, ilyenkor ősszel érdemes egy alapos szellőztetéssel felfrissíteni a nyár során gyakran lenyírt gyepet. Béreljünk ki egy napra egy kézi vagy gépi gyepszellőztetőt, a kiforgatott felesleges elhalt fűszálakat pedig lombseprűvel húzzuk össze kupacokba és már mehet is a komposztdomb tetejére (ha ez nincs, akkor zsákokba). Ezután még egyszer utoljára kapjon a fű egy műtrágyázást, amelyet egy alapos beöntözés kövessen. Öntözőrendszerünket legkésőbb október végén érdemes lezárnunk, magasnyomású kompresszorral kifújatnunk, mert különben a víz belefagy, és szétnyomja a rendszert.

Dísznövényeink is igénylik az alapos őszi nagytakarítást. Vágjuk vissza az elszáradt virágokat a rózsákon, de ne metsszük meg őket nagyon, elég lesz tavasszal. Felére vágjuk vissza a nyári orgonát és az aranyesőt, esetleg az orgonát, de pl. díszfüveinket akár teljesen visszavághatjuk talajszintig, tavasszal újra hajtanak. Örökzöldjeinknek is jár még egy utolsó őszi lemosó permetezés. ezt kivételesen réz alapanyagú permetszerrel végezzük el (csak tavasszal és ősszel lehet rezes permetezést adni pl. tujáinknak, mert nyáron a nagy forróságban a réz tartalmú szerek perzselést okoznak!). Ültessük el a kora tavaszi virághagymákat (krókusz, tulipán, jácint, nárcisz), ellenben szedjük fel gyorsan a nyári virágzásúakat (dália, kardvirág, kánna). A hagymákat homokban, sötét, száraz, szellős helyen teleltessük.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
1 × kettő =