Készítsünk biopermeteket!

hirdetes

Abban mindannyian egyetértünk, hogy nvényeinket óvni, védeni kell a rájuk leselkedő veszélyektől, többek között kórokozóktól, kártevőktől. Vannak közülünk azonban olyanok, akik nem preferálják feltétlenül környezetük szennyezését, vagy az élővilág rongálását a káros hatású vegyszerekkel, kémiai anyagokkal, permetszerekkel. Számukra is vannak alternatívák, hiszen egyes növényi hatóanyagok képesek pl. a kártevőket riasztani, vagy a megfelelő arányú keverékeknek gombaölő hatásuk van. Lássunk hát párat ezekből az általunk is könnyedén elkészíthető csodaszerekből.

 

Itt van egyből a legismertebb permetlé: a csalánlé. Nagyon hatékony atkák és levéltetvek ellen, mivel ez a levéltrágya olyan tápanyagokat tartalmaz, amely megerősíti, növekedésre serkeni a növényeket. 1kg frissen szedett növényre 10liter vizet számoljunk, vagyis a feldarabolt friss növényi hajtásokat ennyi vízben áztassuk, naponta kétszer keverjük meg (oxigén miatt). Ha 12 óráig áztatjuk, akkor utána nem kell hígítani, ám ha több napig erjesztjük a csalánlevet, akkor annak felhasználása bizony már sokkoló lehet növényeink számára, így ezeket az erjesztett leveket minden esetben minimum tíz-húszszorosára hígítva használjuk.

  • nem kell hígítani: 12 órás áztatás után, ha levéltetvek, atkák ellen permetezzük ki
  • 1:20 hígítás: ha több napig erjesztjük, és arra használjuk, hogy a talajra öntjük a növény köré (erősítő hatású)
  • 1: 50 hígítás: minimum 8 napig erjesztjük, és levéltrágyának használjuk

 

A másik hatásos erősítőszer, valamint baktérium- és gomba ölőszer a fokhagymalé! Elkészítése: 2-3kg külső pikkelylevelet 10liter esővízben beáztatunk, majd 8 napig erjesztjük, végül leszűrjük. Az erjesztett fokhagymalevet 10-szeres hígításban alkalmazzuk!

Szintén kórokozók elleni védelmet nyújthat a gilisztaűző varádicslé. Ebben az esetben 1kg szárított virágot összemorzsolunk, és 5 liter esővízben erjesztjük 5 napig, majd leszűrjük. Ha készen van, akkor 15szörös hígításban használhatjuk.

A gyermekláncfűlé egy általános növekedésserkentő szer. 2 kg friss levelet kell 10 liter vízben erjeszteni két hétig. 5 szörös hígításban alkalmazzuk a talajra öntve vagy a növényre fújva lombtrágyaként.

 

Nem csak növényeket használhatunk kártevők ellen permetszerként, hanem pl. káliszappant is! 20dkg káliszappant oldunk fel 10liter vízben, s ezt hígítás nélkül alkalmazhatjuk főleg levéltetvek, pajzstetvek ellen.

Növekedésserkentőként szolgálhat az édesköménylé. 1kg hajtást és levelet 10 liter esővízben áztatunk.

A mezei zsurló lé az egyik leghatásosabb gombaölő szer. 1kg friss hajtást áztassunk be 10liter esővízbe 1 napra, majd ezután tegyük tűzre és fél órán át főzzük. Ötszörösére hígítsuk fel, így jutassuk ki a kezelendő felületre.

 

Tartsuk mindig szem előtt, hogy a bio permetlevek a mi egészségünkre ugyan nem károsak, de azért szájvédő maszkot és kesztyűt esetükben is érdemes magunkra öltenünk mivel erjesztett levekről van szó, amelyek irritáló hatásúak lehetnek akár nyálkahártyánknak, akár bőrünkre nézve!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel!”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
egy × 3 =