Kerti tavak

hirdetes

Kis kerti tavak jelentősége a kertünkben

Nem sok ember meri bevállalni, hogy apró tavacskát telepítsen kertjébe, hiszen köztudottan sok gonddal jár. Ezt a tévhitet próbálkozom most eloszlatni, hiszen egy jól kiépített, megfelelő növényekkel ellátott tavacska gyakorlatilag semmilyen beavatkozást nem igényel, a benne élő állatok és növények összhangja révén képes önfenntartóvá válni. Akinek van medencéje, annak garantálom, hogy kevesebb gonddal fog járni egy kis tavacska fenntartása, ebbe ugyanis nem kell klór, sem vízszűrő, és pucolni sem kell évente. Ráadásul kis tavunk rengeteg hasznos rovart és madarat csalogat a kertünkbe inni, szaporodni, menedéket nyújtani, emellett növényvilága érdekes növényekkel gazdagítja kertünk flóráját is! Elő az ásókkal!

Mert ugye ki kell ám ásni a tavacska helyét, attól függően, hogy milyen szélességű, milyen formájú és mélységű vízi világot szeretnénk kialakítani. Ezek után válasszunk egy műanyag vagy üvegszállal megerősített tó formájú kész testet, de alkalmazhatunk igen erős speciális fóliát is (a polietilén nem jó, gyenge ehhez). Érdemes az egyik oldalt sekélyebbre, a másikat mélyebbre hagyni, hogy a különböző gyökérmélységű növényein egyaránt helyet kaphassanak. A tó fólia tartóssága érdekében a medret érdemes homokkal kibélelni, hogy az éles kövek ne sérthessék fel. A tó szélére fektessünk kőlapokat, egyrészt ezek nehezékek a fóliának, határt jelölnek ki és megkönnyítik a tavacskánk betelepítését.

1. ábra: Tavunk dísze lehet a Mocsári gólyahír

Keressünk tavunk számára egy tiszta, napos fekvésű területet, ne dugjuk el a fák alá, bokrok mögé, mert a legtöbb vízi növény napfényigényes, ráadásul a halak is jobban kedvelik a meleg vizet. Kisgyermekes családoknál pláne szem előtt legyen a tó, mert számukra még veszélyes lehet. Először biztosan el fog algásodni kis tavunk, hiszen a napfény hatására a vízben oldódnak az ásványi anyagok, így az algák elszaporodhatnak. Ne essünk kétségbe! A legjobb, ha várunk, ugyanis előbb utóbb elfogy a kezdetben feltöltött víz felesleges ásványi anyag tartalma a vízinövények betelepítésével (felhasználják azt), így az algák nem kapnak újabb táplálékforrást, elpusztulnak, s a víz kitisztul. Figyelnünk kell ősszel arra, hogy a lomblevelek ne kerüljenek be a tó vizébe, mert elvonják az oxigént bomlásukkal. Helyezzünk ki hálót ilyenkor a tó fölé, vagy halásszuk ki a leveleket.

Milyen növényeket telepítsünk tavacskánkba?

  • Parti növények: Nem meglepő módon közvetlenül a part mentén a vízben helyezkednek el. Ilyenek pl. a Káka, Mocsári kalla, Mocsári gólyahír, Nyílfű, Mocsári nefelejcs, Kálmos vagy a Vizi kankalinok
  • Víz alatti növények: Mivel nem látszanak a víz alatt, jelentőségük inkább oxigéntermelésükben rejlik. Telepítsünk átokhínárt, süllőhínárt vagy békaszőlőt tavunk egészsége érdekében! A tó aljára kis nehezékkel rögzítsük őket, 1 növényt négyzetméterenként.

    2. ábra: Tegyük különlegessé kertünket tavirózsákkal

 

  • Felszínen úszó növények: 2 típusuk van. Azok, amelyek nem gyökeresednek le a tó fenekére (Vizi jácint, sulyom) és amelyek legyökeresednek (tavirózsa, vízitök félék, békatutaj, békaliliom). Mindkét típusra jellemző, hogy leveleikkel, virágzatukkal a tó felszínét ékesítik, leveleik beborítják a vízfelszínt, ezzel csökkentve a napfénynek kitett részt, vagyis az algák elszaporodását is megakadályozzák, sőt, árnyékot adnak a vízben élőknek. Szintén 1 növényt helyezzünk tavasszal négyzetméterenként a vízbe. A mélyvízi növényeket tavasz végén vagy nyáron is telepíthetjük.
3. ábra: Békatutaj

 

  • Cserepes vagy konténeres vízinövények: Ezeket a konténerrel együtt helyezzük a vízbe, úgy, hogy a földjük ne látsszon ki. Földjüknek ne legyen magas a szerves anyag tartalma, mert bomlásával növeli a tó szerves anyag tartalmát. Helyezzünk a föld tetejére kavicsréteget, így nem mosódik ki a konténerek földtartalma.

Telepíthetünk halacskákat tavunk élővilágának sokszínűsítésére, de a kezdők csak olcsó, igénytelen halfajokkal kezdjenek!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenhárom − 3 =