Kerti tavunk időszakos karbantartási munkái

hirdetes

 

Tavasz: ez a tó ébredésének ideje. Ilyenkor kell ellenőriznünk, hogy a telet követően minden életben maradt e. Az elhalt növényeket, vagy elpusztult állatokat azonnal el kell távolítanunk. Ellenőriznünk kell minden beépített berendezést, a világítást, szivattyút, vezetékeket. A május pedig az átalakításé, ültetésé.

Nyár: A nyári nagy melegben folyamatosan tartsuk szemmel a vízmennyiséget, hiszen tavunk állandóan párolog, így rendszeresen fel kell töltenünk. Figyeljünk a megfelelő oxigénellátottságra, és kerüljük az algásodás kialakulásának lehetőségét. Lehetőleg ne akarjunk teljes vízcserét végrehajtani, mert azt növényeink nagyon megsínylenék.

Ősz: meghatározzuk, hogy végzünk e teljes tisztítást, vagy csak vízcserét, esetleg az iszapréteget szivattyúzzuk le. Folyamatosan figyeljünk a levelekre, és az elhalt növényei részekre, hogy ne maradjanak a tóban. A teleltető kádunkat tisztítsuk ki, fertőtlenítsük le, hogy ha a tó vize 10°C alá hűl, akkor lehalászhassuk az érzékenyebb halainkat. Az eladásra szánt halainkat jó, ha már most összefogdossuk, és elszállítjuk, mert ilyenkor kevésbé viseli meg őket. Ahogy az idő hűlni kezd a fagyérzékeny növényeket és halakat vigyük a telelőhelyükre, és a tófenéken telelő halainkat se etessük már, valamint az elektromos berendezéseket is állítsuk le. Mindent készítsünk fel a télre.

Tél: Ahogy hűl az idő, a tó élővilága is egyre inkább lassul. Teleinken még a legmélyebb tó is befagy, az aranyhalak levermelik magukat a tó fenekén, életfunkcióik, légzésük lelassul, mégis szükségük van oxigénre. Ezt leginkább lékkészítéssel szokták megoldani, de amennyire hasznos, annyira kártékony is lehet a művelet, mert amellett, hogy gyorsan visszafagy, az erős lökéshullámok hatására a halak is elpusztulhatnak. Költségesebb, de kedvezőbb megoldás, ha melegítjük a vizet, vagy speciális jégmentesítőt használunk. A téli szétfagyás ellen is jó, ha védekezünk, főleg betonból készült építmények esetén. Jó trükk, ha a vízfelszínre hungarocell darabokat teszünk, mert ezek rugalmasságukkal tolerálják a víz fagyása közbeni térfogat-növekedését, tágulását.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *