Kert, ahol még a fű se nő…

hirdetes

Kert, ahol még a fű se nő…

Sokszor találkozom munkám során olyan kerttulajdonosokkal, akik szomorúan állnak egy egy olyan terület előtt, ahol egész egyszerűen „még a fű sem marad meg”.  Mit tegyünk, ha például adott egy kert, ahol felmenőink, vagy az előző tulajdonos sok évvel ezelőtt tujákat, borókákat vagy fenyőket ültetett szép sorjában a kerítés mellé? Ezek az áldott növények ugyanis igen mutatósak az első 10 évben, azonban utána terebélyességük miatt inkább nyűggé válnak (természetesen addigra a szívünkhöz nőnek és nem akarjuk kivágni őket. Első lépésként biztosan észre fogjuk venni, hogy a legalsó ágak felkopaszodnak (napfény és csapadék hiányában), ezért azokat felmetsszük. Alattuk azonban csak a sivár föld marad, amit hiába próbálunk fűmaggal bevetni, sosem fog kikelni alatta a mag.

Ennek oka egész egyszerűen az, hogy a felsorolt örökzöldek mindegyike gyantás tűlevéllel vagy lombozattal rendelkezik, s ez a gyanta bizony elsavanyítja a talajt, ezt pedig egyik fűféle sem fogja tolerálni. Erre jön pluszban a teljes árnyékoltság és az, hogy az eső nem jut el a fák alá, így akár mit szeretnénk oda telepíteni, biztosan be kell ruháznunk egy egyszerű öntözőrendszerre, vagy mi magunknak kell az ott lévő növényeket mindennap megöntözni. Minden nap!

Aki egyből feladja a küzdelmet, annak a legegyszerűbb megoldás az ilyen területek kezelésére, ha feltölti mulccsal (fenyőkéreggel) a fák alatti részt. Nem ajánlom a kulé kavicsozást, mert bár dekoratív, bizony számolnunk kell a tűlevelek folyamatos hullásával, amit senki nem szeretne kézzel eltávolítani a kavicsok közül gondolom J A kreatívabbak növényekkel töltik fel az üresen tátongó területeket! Vannak olyan növények, amik megmaradnak, ahol még a fű sem nő? Bizony vannak J. Csupán a következő feltételeknek kell megfelelniük:

  • Árnyékot jól tolerálják
  • Savanyú talajt kedveljék
  • Szárazságot kellően elviseljék

Tehát a következő növények megfelelnek ennek a célnak:

Árnyékliliom
  1. Árnyékliliom: Tökéletes választás, mert a nevében benne van, hogy az árnyékot kedveli, ráadásul savanyú talajon is jól érzi magát és nem csak virágával, de leveleivel is díszít egész évben, ősszel gyönyörű mély sárga színben pompáznak a levelei.
Rododendron
  1. Rododendron: Bizony, a rododendron félék nem szeretik a tűző napsütést, annál inkább virítanak árnyékban és ők biztosan savanyú talajra valók.
Hortenzia
  1. Hortenzia: Ahhoz, hogy a kék hortenzia virága az elnyílást követően is kék maradjon, árnyékra van szüksége, ezért az örökzöldek alá tökéletes választás akár cserépben, akár kiültetve. Mivel savanyú talaj kell neki, egyben megspórolhatjuk a tőzeget is (amit egyéb esetben az ültető gödrébe kellene szórni), hiszen a gyantás tűlevelek savanyú ph-júvá teszik a talajt!

 

Páfrányok
  1. Páfrányok: Szétterülő levelükkel, árnyék kedvelésükkel és igénytelenségükkel az egyik legkiválóbb választás fenyők vagy tuják alá, szinte „életre kel” az addigi halottnak hitt terület.

 

Begónia
  1. Begónia: Egynyári virágokkal is színesíthetjük e kopár területeket, hiszen köztudott, hogy a Begóniák árnyékban és savanyú talajon fejlődnek a legszebben.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenkettő − tíz =