platán

hirdetes

01szuszu kérdés küldése óta eltelt idő: 9 hónap

Szeretném megkérdezni, hogy mit ronthattam el, mit kellene másképpen csinálnom a platán magról való szaporításánál. A gondom a következő: Fél napra beáztatva, nedves kendőben hagyva a magocskák szépen csíráznak egy héten belül. Ezután elültetem őket, vékony végével és csírával lefelé, a buzogány vastagabbik vége felfelé, hagyom kilógni őket a földből, cserépbe, egyenként 6 cm átmérőjű cserépbe, hármasával 10 cm-eresbe. Jól belocsolom, enyhén tömörítem, vigyázva, hogy ne sérüljön, ne törjön le a csíra. Úgy a 70 %-a jól kel, nagy melegben kétszer öntözöm, esőben, hidegben szükség szerint, a föld mindig nedves, ami  általános virágföld. Az első körben csíráztatottak már körülbelül négy hetesek, de nem nőnek. Egy cm-esek, a sziklevél után nem hoztak második pár levelet, egy pár növénykének lett egy harmadik, mini levele, a fehér száracskájuk bepirosodott, erősnek látszanak, de ennyi, semmi fejlődés nap, nap után. Ezzel szemben a lepényfa magoncaim, amiktől sokkal jobban tartottam, mivel teljes kezdőként és laikusként álltam neki mindennek, nagyon szépen fejlődnek. Pedig nem sok eményem volt, forráztam a magokat, csíráztattam, 50%-ban csízázott, ugyan úgy  ültettem őket is ugyan olyan földbe, hogy a mag teteje kinn volt a földből, csak ezeket már eleve nagyobb cserepekbe raktam. Társasház harmadik emeletén lakunk jelenleg, jövőre költözünk kertes házba, és gondoltam, megpróbálom, hátha sikerül saját nevelésű fákat ültetnünk majd oda, miután pár éve már nevelünk két tölgyfácskát makkról, és három juhart. De ezek a platánok kifognak rajtam, és semmit nem lehet róluk megtudni. Nagyon várom a tanácsát!
Köszönettel,
Szabó Zsuzsa

2 válasz
Okoskertesz válaszadás óta eltelt idő: 9 hónap

 A platánfa igen impozáns méretűre megnő de ellenben nagyon lassan növekszik az elején így türelemmel kell viseltetni irányukban. A 10cm átmérőjű cserépbe sok a 3 mag nincs elég tápanyaguk fejlődni. Ráadásul ha kikelnek akkor szét kell őket majd választani ami általában gyökérszakadással jár. Szerintem 10esbe 1 magot helyezzen. Általános virágföld az egynyári pici díszvirágoknak való, a fás szárúak inkább humuszban gazdag homokkal kevert földet szeretnek. Az ált.virágföldbe kb 0 tápanyag van. Platánhoz erdőből szerzett sima talaj egy kis homokkal keverve kedvezőbb!
 
Az oké hogy szépen öntözi de az hogy állandóan vizes a föld az természetellenes, elég napi 1x öntözni, nehogy megfulladjon a pici növényke. Tegye állandó napfényre és széltől óvja!
 
Ja és a lepényfa könnyebben csírázik mert hüvelyes növény 🙂

01szuszu válaszadás óta eltelt idő: 9 hónap

Nagyon köszönöm! Megyek, és szerzek erdőföldet, gondoltam már rá többször is, csak féltem, mert egyszer megjártam vele, a tölgycsemete gyökerét teljesen tönkre rágta egy féreg, ami a cserépben nem tudott mást enni, csak a növényt. Pedig átnéztem a földet, amikor hoztam, akkor még valószínűleg pete lehetett csak. De azért megpróbálom még egyszer, a minicsemetéket pedig átültetem. Még egyszer köszönöm!