Kávécserje

hirdetes

Kávécserje
(TRÓPUSI)

Sokunk számára nélkülözhetetlen a mindennapok kihívásaihoz egy jó erős, aromás feketekávé, ám nem sokan tudják, hogy hazánkban szobanövényként sikeresen termeszthető maga a kávécserje, s bár sajnos terméssel csak akkor fog megtisztelni bennünket, ha megfelelő körülmények között tartjuk, mégis izgalmas elmesélni ismerőseinknek, hogy az ablakpárkányban nálunk kávécserje növekszik. Az eredetileg akár 6 méter magasra is megnövő örökzöld cserje Etiópia hegységeiből indult hódító útjára, az európaiak csupán a 17. századtól élvezik íz világát és élénkítő hatását.

Hullámos szélű mélyzöld levelei ovális alakúak, mély erezetűek. Sugaras szimmetriájú fehér virágai igen illatosak, egyesek szerint jázmin illatot árasztanak, megfelelő gondozás mellett a 3.év május-júniusának környékén számíthatunk megjelenésükre. Mivel kétlaki (hímnősek, azaz porzókat és termőt is tartalmaznak a virágok), ezért öntermékenyülő, vagyis a termések kialakulásához elegendő csupán 1 növény is. Termése csonthéjas termés, ez az ún. kávébab, amelyet éretlenül kívülről zöld terméshús borít, amely ha megérik, gyönyörű vörös színben pompázik. Ebben a teljesen érett állapotban szabad csak leszüretelni a termést, amelyet a nagy kávétermesztő régiókban (Brazília, Jamaica, Costa Rica) a pörkölés követ, ettől kapják a szemek sötétbarna színüket, s különleges íz világukat.

Szerencsére nagyon könnyen szaporítható mind magvetéssel, mind dugványozással (sőt még oltással is). Egyedül arra kell figyelni, hogy a magok csupán rövid ideig tartják meg csíraképességüket, ám ha megbízható forrásból származnak, akkor laza, homokos talajba vessük el őket, majd egy üveglappal lefedve várjunk 2-3 hete, míg a kis csíra növénykék kikelnek (ehhez biztosítsunk 25-26 fokot). A magvetést követően első alkalommal felülről spricnivel nedvesítsük a földkeveréket, majd az üveglap felhelyezése után már csak alulról itassuk fel a vizet, a tálkában maradó vizet pedig távolítsuk el, nehogy megfulladjanak a kis csírák! Ha elérik a 3-4 lombleveles állapotot, akkor gondosan tűzdeljük át magas humusztartalmú, savanykás (tőzeges) földkeverékbe. A hajtások fás részei jól gyökeresednek, tehát ezeket dugványozhatjuk, bár ekkor az anyanövénnyel azonos genetikájú példányt kapunk.

Fényigényes növény, tehát nyáron helyezzük ki teraszra vagy balkonra, az erősen tűző naptól és a széltől védeni kell, nem beszélve a téli fagyokról (ősszel, amikor hűvösebbre fordul az idő, vagyis aktívan 10 fok alá megy a hőmérséklet, vigyük be őt a minimum 15 fokos (vagy annál melegebb) a szobába. Ha szeretnénk, hogy a virágok terméssé érjenek, akkor a virágzási idő alatt nem eshet a hőmérséklet 18 fok alá!

Vízigénye magas, mivel szubtrópusi területekről származik, igyekezzünk számára a megfelelő páratartalmat is biztosítani (spricnivel a leveleket fújjuk meg hetente legalább egyszer), emellett vigyázzunk, mivel öntözünk, mert pl. a csapvíz sok meszet tartalmaz, tehát inkább esővizet használjunk (esetleg ionizált vizet). Virágzási időben szinte minden nap ellenőrizzük, nedves e a talaja. A levelek sárgulása általában tápanyaghiány következménye, pl. ha megnövekedik a mésztartalom a talajában, akkor vashiányra gyanakodjunk. Nagyon tápanyagigényes növények, rendszeresen tápoldatozzuk őket trágyalével vagy tápoldattal.

Gyönyörű lombkoronájában sajnos találkozhatunk gyapjas tetűvel, pajzstetűvel esetleg takácsatkával, a Káliszappan egy szálig leviszi ezeket a kis gonosztevőket.

Problémák:

  • Levelek elsárgultak: vashiány
  • Zöld levelek lehullnak: huzat vagy túl sötét helyen van növényünk vagy 13 fok alatti helyiségben telel
  • Barna levélszél: Napégés (tegyük félárnyékba)
  • Fonnyadt levelek: Vízhiány és túl magas hőmérséklet
  • Fehér bevonat a leveleken: Lisztharmat (Nevikénnel kezeljük)

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

3 hozzászólás

  1. nagyon extra növény.Én szívesen gondoznám ezt a növényt is,mint a többit.

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..