Karácsonyi kaktusz gondozása

hirdetes

A Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata) méltán lett a karácsonyi időszak legkedveltebb szobanövénye, hiszen éppen ebben az időszakban hozza csodaszép virágait évről évre, no de csak ha jól neveljük. Ez az örökzöld évelő csapadékosabb éghajlatú tájakon őshonos, ezért más néven dzsungelkaktusznak is szokták nevezni. Nálunk igen kedvelt beltéri dekoráló növény, hiszen élénkvörös, rózsaszínű vagy fehér virágaival az ősz elbúcsúzásával, illetve a tél beköszöntével örvendeztet meg bennünket. Szárai kezdetben felállnak, később azonban lecsüngővé válik, ezért gyakran helyezik a rutinosabbak függő kosárba vagy polc tetejére, ahol a legszebben mutat.

A virágzási időszaka novembertől egészen januárig elhúzódhat, ilyenkor tehetjük melegebb szobába is, azonban óvakodjunk a fűtőtest közelében való elhelyezésétől, mert a virágokat egész egyszerűen lepotyogtatja. Ez az időszak alkalmas a növény tápoldatozására is, havonta egyszer paradicsom típusú tápoldattal (gazdaboltokban megtalálható). Nagy fényigénye van, azonban ne nagyon mozgassuk a növényt, mert könnyen leesnek a frissen fejlődött bimbók! Virágzásakor valamelyest több vízigénye van, 2-3 naponta illik megöntözni, hogy sohase száradjon ki a földje. A száraz levegőt nem bírja, vagy használjunk ez esetben párásítót (egészségünknek is jobbat tesz a kissé párás levegő), vagy spricceljük le a növényt néha, esetleg helyezzünk a cserép alá agyagkavics réteget, amely folyamatosan párologtat.

A téli időszakot követően elérkezik a karácsonyi kaktusz nyugalmi időszaka. Tegyük át növényünket hűvösebb helyre (15 fok megfelelő), de mivel fényigénye nagy, ezért ragaszkodni fog a napsütötte ablakpárkányhoz. Ekkor már ritkábban kell locsolni, elég hetente vagy kéthetente felé nézni a locsoló kannával. Tápoldatozni ekkor már nem szükséges. Tavasztól nyár közepéig fog növekedni a növényünk, tehát érdemes még áprilisban átültetnünk (fiatalabbakat évente, idősebb példányokat 5 évente) vagy szaporítanunk (kaktuszföldet vagy 2/3-ad rész tőzeges földkeveréket és 1/3-ad rész durva homokot használjunk). Ekkorra már a vízadagját kissé megemelhetjük (heti 2-3 alkalommal öntözzünk), valamint tápoldatozni is illik (2 hetente).

A nyár folyamán ki is tehetjük a szabadba, csak arra ügyeljünk, hogy a tűző nap közvetlenül ne érje. Öntözni ilyenkor ritkábban kell (heti kétszer), tápoldatozásra ebben az életszakaszában nincs szükség. A téli időszak előtt még van egy újabb pihenő fázisa, ez kb. szeptember – októberben van, ekkor szüksége van 12 óra teljes sötétségre és 12 óra megvilágításra (szobában ekkor takarjuk le a megfelelő időre egy kartondobozzal). Helyezzük hűvösebb helyre, ahol maximum 15 fok van. Kéthetente egyszer öntözzük.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *