Karácsony fűszerei 2. – A KAKUKKFŰ

hirdetes

A növény Krisztus erejét, bátorságát jelképezi, a Biblia is megemlíti a Mózes történeteknél. Az ókori Rómában a nők illatosításra használták. Ókori görögök a harcba vonuló katonák ruháját dörzsölték át vele, mellyel a bátorságot szimbolizálták.
A középkorban a pestis- és kolerajárványok idején több más szagos fűvel együtt fontos alkotórésze volt annak a főzetnek, amivel a járványok ellen próbáltak védekezni.
Ma is igen sok szer készül belőle. A gyökér kivételével az egész virágzó növény felhasználható. Sárgás-lila virágai május-júniusban nyílnak. A szamárköhögés legjobb ellenszere.
A köhögés és torokfájás egyik legjobb gyógynövénye. Étvágyjavító, puffadás gátló, görcsoldó és hasmenés ellenszere is.
Szaporítására többféle módszer (helyrevetés, palántázás, tőosztás, dugványozás) terjedt el. Helyrevetése kora tavasszal (márciusban) vagy ősszel (októberben), tél alá lehetséges.

Készíts kakukkfüves mézet!
Torokfájásra, köhögésre hatásos házi gyógyszer!

Egy befőttes üveget tölts meg félig friss vagy szárított kakukkfűvel!
Töltsd meg az üveget mézzel!  A levegőbuborékokat távolítsd el a növény körül. Csavard rá a tetejét! Tedd az üveget napos, világos ablakba és legalább két hétig hagyd, hogy a gyógynövény alkotórészei összeérjen a mézzel.
(Ha szeretnéd gyorsítani a folyamatot, akkor egy lábosban forralj vizet és abba helyezz bele egy kisebb vízzel teli lábost, amibe tedd bele a mézes kakukkfüves üveget és lassú tűzön melegíts kb 180 fokon 10-15 percig.)
Két hét múlva a vedd le az üveg tetejét és szagolj bele az üvegbe. Kiveheted belőle a növényt, ha akarod, de még jobb, ha benne hagyod, mert attól csak még intenzívebb lesz. Hűvös helyen tárold. Több hónapig eltartható.
téli napokon akár kúraszerűen fogyaszthatod, naponta 2-3 kanállal, de köhögés, torokfájás esetén feltétlenül vedd elő ezt a kincset érő eszenciát!

 

Ez is érdekelhet: Karácsony fűszerei 1.- ROZMARING

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *