Itt a faültetések ideje!

hirdetes

Ősszel, amikor a talaj hőmérséklete eléri az átlag 14oC-ot, a legoptimálisabb az idő arra, hogy új fácskákat telepítsünk kertünkbe! Fogadjunk meg azonban még a hozzákezdése előtt néhány jó tanácsot!

Vagy díszkertészetből, vagy pedig faiskolából szerezzük be az ültetendő szaporítóanyagot. Az ok igen egyszerű. Ezek a kertészetek rendelkeznek ellenőrzött, vírus-, baktérium- és gombamentes szaporító anyaggal, amely akár új fánk egész (rövid) életét befolyásolhatja. Nagyon figyeljünk arra is, hogy a kiválasztott kis fa mennyi idős (azéves suháng, 1 éves vagy 2 éves), mert ettől fog függni, hogy mikor fog először termést hozni nekünk. Érdemes azéves, vagy 1 éves fát kiválasztani, mert ezek könnyebben hozzáedződnek új helyükhöz, mint 2 éves faiskola társaik. Válasszunk jellegzetes házikerti fajtákat, olyat, amelyik hosszan terem, hogy a család minél tovább élvezhesse termését. Vegyük figyelembe, hogy néhány gyümölcsfajta nem öntermékenyülő, ebben az esetben párosával vásároljuk meg a gyümölcsfákat (1 alapfajtát + 1 olyat, amely beporozza őt).

1. ábra: A cseresznyét is párosával vegyünk, mert nem mindegyik öntermékenyülő

Emellett gyökérzetük állapota is meghatározó lehet a későbbi begyökeresedés időszakában, ezért válasszunk dús és viszonylag sok gyökérrel rendelkező példányt. Ez sokkal fontosabb, mint a magonc törzsének vagy koronájának állapota!

2. ábra: Faiskola termesztés

Amikor (egy helyben dolgozó segítségével) kiválasztjuk példányunkat, érdemes minél előbb elültetni azt, hogy a hajszálgyökerek ki ne száradjanak. Ha erre nincs mód, akkor az ültetés pillanatáig helyezzük nedvesített homokba kis fánkat, amelyet minden nap locsoljunk meg. Amint alkalmunk adódik rá, kezdjünk neki az elültetésnek. No de hogyan?

Ha szakszerűen szeretnénk földbe helyezni növényünket, nem árt tudni, hogy ő nem egy darab karó, amit le kell szúrni, kis földet kotorni rá, és meglocsolni. Ennél azért több munkát igényel (amelyet természetesen később meghálál). Telekhatárra ügyeljünk, kerítéstől olyan távolságra ültessük (pár éven belül hatalmasra megnövő kis fánkat), amely a későbbiek során sok kellemetlen vitától szabadíthat meg minket. Több fa elhelyezése esetén ügyeljünk a megfelelő távolságok betartására is!

Ezek után megkezdhetjük az ültető gödrök kiásását. Alap, hogy 40X40X40-es gödröt ásunk (átlagosan ebbe férnek bele az új csemeték). Először kissé fura lesz, mert nagynak tűnik, de az ültető gödör aljára egyből szórunk 3-4 marék szerves trágyát, amelyre szórunk ugyanennyi földet, majd a kettőt alaposan összekeverjük. Ezek után a sérült gyökerek végeit az egészséges részekig visszavágjuk, így helyezzük a gödörbe, majd szórunk rá ismét földet. Amikor a gyökereket befedte a föld, alaposan megöntözzük (beiszapoljuk) művünket, ekkor látjuk majd, hogy a gyökerek közé is bekerül a föld, vagyis mehet rá egy újabb réteg. Ezt egészen addig folytatjuk, míg a gyökereket el nem lepi a föld teljesen. Amikor már azt hisszük, nyugodtan hátradőlhetünk, kiderül hogy nem. Itt ugyanis ismét ügyelünk 2 dologra. Az egyik, hogy hagyjunk egy ún. tányért a fa körül, hogy a kezdeti öntözésekkor garantáltan a gyökerekhez jusson el a víz, ne a környező vízszintes földfelületen oszoljon szét. Később aztán (2-3 hét múlva) vízszintesig feltölthetjük földdel az ültető gödröt.

3. ábra: tányérozás (víz a gyökerekhez jusson)

A másik, hogy egy ilyen kis fa áll az alanyból és a ráoltott oltványból (ez jól látszik a gyökérnyaknál). Figyeljünk rá, hogy ültetéskor ne takarjuk be az oltványrészt, csak az alanyt! A későbbiek során ugyanis az alanyból előtörhetnek vadhajtások, amelyek rontják az oltvány megerősödését!

 

 

Ha ezekre a dolgokra ügyelünk, sok kellemetlenségtől foszthatjuk meg magunkat.

Még egy dolog. Ősszel vásárolt egyedeket először tavasszal metszünk majd vissza! A kora tavasszal elültetett egyedeket azonban még akkor tavasszal metsszük meg egyből!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
hét + 4 =