Ismerkedjünk meg a gyomirtó szerekkel!

hirdetes

Ismerkedjünk meg a gyomirtó szerekkel! A házi kertekben a vegyszeres gyomirtás jócskán eltér a nagy mezőgazdasági kultúr területekétől. Mivel a szemtelen gyommagvak egész évben csíraképesek, ezért az ellenük való védekezést minimum 2 hetente el kell végezni. Kézi erővel ugye nem tudunk mindent gyökerestől kitépni, így gyakran csak elszaporítjuk pl. a zöldségesünkben a gyomokat, de aki nem fél a vegyszeres kezeléstől, az sem lélegezhet fel igazán, ugyanis minimum havonta neki is el kell végeznie a kellemetlen feladatot.

 

Tudjuk ugye, hogy a létért vívott mindennapos harcban a gyomnövények erőteljesen felülmúlják kultúrnövényeinket, mind a vízért, mind a fényért, mind pedig a tápanyagokért vívott csatában. A gyomirtó szerek olyan mérgek, amelyek bizonyos növénycsoportokat képesek teljesen vagy részlegesen elpusztítani, ezért a kiválasztott gyomirtó szert csak olyan növénykultúráknál lehet alkalmazni, amelyeknél engedélyezve vannak és mindig fel van rajtuk tüntetve, hogy mennyire veszélyesek a vízi világra vagy a méhekre. Nagyon fontos tudnunk, hogy a gyomirtó szerek hatását igencsak befolyásolja a talajszerkezet, a napfény vagy a csapadék, olyannyira, hogy annak hatását csökkentheti vagy akár részlegesen ki is olthatja. Például ha kijuttatjuk a kiirtani kívánt gyomos területre a totális gyomirtót, és 2 órán belül esik az eső, akkor a vegyszer nem szívódik fel a növényi leveleken keresztül, hanem szépen lemosódik, és az egésznek semmi értelme nem volt, ugyanis a gyomnövényeket innentől kezdve nem bántja. S a legszomorúbb, hogy ezt csak 3 hét múlva fogjuk tapasztalni (hiszen hatását kb. ennyi idő alatt fejti ki), addigra pedig már a fejünk fölé nő a gaz.

1. ábra: Vigyázzunk a vegyszerekkel! Mérgek!

 

Ha totális gyomirtót használunk (Glialka, Totál), akkor a lefújt növényállomány teljesen elpusztul, de a lágyszárúak biztosan, a fás szárúak pedig nagy kárt szenvednek. A szelektív gyomirtókat általában gyepeken használják, ugyanis pl. a Gyomstop szelektív gyomirtó az 1 szikű füvet nem bántja, de a fűben előbukkanó 2 szikű gyomokat elpusztítja. A vegyszerek csoportosítása szerint vannak a gyökérherbicidek, amik a gyökérzeten keresztül vagy még csíraállapotában a gyomnövénynek szívódnak fel (pl. Rideon 80WP vagy Hungazin PK). Ezekhez a gyomirtókhoz szükséges a csapadék, aminek 2 héten belül el kell jönnie, hiszen enélkül nem mosódik be a talajba a készítmény és nem pusztítja el a csírakezdeményeket! Persze az se mindegy, hogy milyen intenzitással zúdul le a csapadék, mert ha hirtelen egyszerre sok csapadék jut a területre, akkor a szert összemoshatja egy helyre, így nem fogja kifejteni a hatását.

Vannak a perzselő hatású gyomirtó szerek, amik a már kikelt gyomnövények talaj feletti részét leperzselik, de ezek hatása nem valami tartós, ugyanis a gyökérzetük ép marad. Ilyen a Garamoxone. A harmadik típus a levélen át felszívódó készítmények, amelyek a leveleken keresztül szívódnak fel, de ehhez minimum kell 6 óra, tehát addig ne érje víz az adott területet se csapadék, se öntözés formájában (Totál, Glialka, Gyomstop). A gyomirtó lejut a leveleken át a teljes gyökérzetig és az egész növényt 2-3 hét alatt elpusztítja.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
öt − 4 =