Indul a görögdinnye szezon!

hirdetes

Indul a görögdinnye szezon! Hamarosan már nem csak a külföldi dinnyéket, de a hazai verziójukat is megtalálhatjuk a piacokon, őstermelőknél. De minek is vásárolnánk belőle, amikor annyira egyszerű a termesztése, hogy akár mi magunk is próbálkozhatunk vele otthon a kis veteményes kertünkben. Igaz, hogy helyigényes, de a kitartó munka tudjuk, mindig meghozza – jelen esetben szó szerint – a gyümölcsét (bár a görögdinnye hivatalosan zöldségnövénynek számít, hiszen tökféle). A Görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék nemzetségéből származik, és valóban, mi magunk is megbizonyosodhatunk erről, ha megpróbáljuk nem hűtő hidegen fogyasztani, akkor egyből érezni lehet rajta, hogy tökféle J

A termesztés természetesen már tavasszal megkezdődik, amikor a dinnyemagokat (amiket érdemes gazdaboltból beszerezni, mert azok biztosan nem életképtelenek, vagy meddők) szépen elvetjük egyesével apró kis műanyag cserepekbe. A dinnyemagokat célszerű előáztatni (30 fokos vízben 4 órán át, vagy 20 fokos vízben 16 órán át duzzasztjuk a magocskákat). Az előcsíráztatás akkor ér véget, amikor a gyököcske elérte a 3-4 mm-ert. Fontos, hogy egyesével tegyük őket cserepekbe, mert amikor a kis palánták megnőnek, akkor ezekből a cserepekből fogjuk őket szabadföldbe kiültetni, hogy a gyökérzetük ne sérüljön. A palánták általában 4-6 héten keresztül vannak a fóliasátorban, ezután lesznek kiültethetőek. Lehet egyből szabadföldbe is vetni a magokat, de akkor április közepénél előbb ne tegyük, mert a csírázáshoz magas hőmérséklet (25 fok) szükségeltetik. Palántázás esetében az optimális kiültetési időpont a május közepe- vége. Ha a dinnye fázik, akkor hajtásvégeit felemeli a talajtól, és támadó kígyóhoz hasonlít, míg ha jól érzi magát, akkor szépen a hajtáscsúcsát szinte a talajba fúrja.

Látjuk, hogy az érett dinnye kb. 95%a víz, emiatt az egész termesztés folyamán rengeteg vízre van szüksége, hogy ezt a nagy víztartalmú termését ki tudja nevelni. Emellett a tápanyag igénye is igencsak nagy neki, tehát érdemes a talajt a termesztés előtti évben alaposan megtrágyázni (NPK tartalmú trágyával). Amikor szabadföldbe kiültetjük, vagy eleve oda vetjük el a magokat, akkor arra is ügyelnünk kell, hogy nagy hajtásrendszert fog növeszteni, így eleve szélvédett helyre telepítsük, és nyugodtan lehet sűrűbb térállásba nevelgetni őket. Ez azt jelenti, hogy dinnyénként kb. 1 métert hagyjunk ki, de a sortávra bőven elég az 50cm is. Sárgadinnye és különböző tökfélék (cukkini, uborka, sütőtök) mellé ne ültessük társnövényként, mert azonosak a kártevőik és a kórokozóik.

Ha eléri a virágzó stádiumot, akkor onnantól kezdve 30 nap alatt beérik a dinnye (ez július elejétől egészen szeptember közepéig elhúzódhat, Lőrinc napig). Vigyázni kell, mert nem utóérő, vagyis ha éretlenül szedjük le, nem lesz finom. Íme, néhány kertészfogás, mi alapján tudhatjuk, hogy beérett a dinnyénk:

  • A termés melletti kacs elszárad és a termős virágok a megtermékenyülésétől eltelt a 30-35 nap
  • Az érett dinnyén a hajnali harmat lecsapódás erősebb
  • Kopogásra mély, kongó hangot hallat
  • A héj színe sötétebb, a csíkos fajtájúnál fényesebb lesz, mint az éretlenén
  • A hasi, talajszinttel érintkező rész sárgás színű lesz

A dinnyét sajnos eléggé sok betegség megtámadhatja, legveszélyesebbek ezek közül a dinnyemozaik vírus, a dinnye pszeudomonászos bakteriális betegsége, a dinnye kolletotrichumos gombás betegsége, a dinnyelisztharmat, a dinnye fuzáriumos hervadása és a dinnye didimellás betegsége. Kártevő állatok közül cserebogarak pajorjai megtámadhatják a gyökereket, meztelen csigák hammantják a friss leveleket, hajtásokat, valamint levéltetvek és a közönséges takácsatka is veszélyt jelenthet szeretett dinnyepalántáinkra!

Érdemes mindig tudatosan kiválasztani a termesztendő fajtát, mert már sok fajta rezisztens pl. a betegségekkel szemben. Folyamatosan távolítsuk el a gyomokat is a környékéről, ugyanis rajtuk felszaporodhatnak a kártevők, vagy a gyomok is lehetnek gombás betegségek köztesgazdái.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
2 × kettő =